Skip to main content

Kritisk læge og politiker presses ud af Rigshospitalet

Professor og politiker Niels Høiby har fået at vide, at Rigshospitalet ønsker at gennemføre et "generationsskifte". Det falder sammen med, at han som politiker i Region Hovedstaden har været med til at bremse spareforslag fra hospitalet.

Læge og professor Niels Høiby, 75 år, er blevet "tilbudt" en anden stilling.
Foto: Henrik Sørensen
Læge og professor Niels Høiby, 75 år, er blevet "tilbudt" en anden stilling.
Foto: Henrik Sørensen

Christine Løvgren Spanggaard, cls@dadl.dk

22. sep. 2016
2 min.

Professor Niels Høiby, 75 år, der også er politiker i Region Hovedstaden, er på vej til at blive presset ud af sit job som læge gennem flere årtier på Rigshospitalet, skriver Berlingske Tidende.

Han har indtil nu været ansat ved klinisk mikrobiologisk afdeling på Rigshospitalet, og han har blandt andet høstet stor anerkendelse for sin indsats for patienter med cystisk fibrose.

Nu er han i stedet blevet tilbudt en forskerstilling på fuldtid på Panuminstituttet, så han alene skal forske og ikke længere skal være involveret i behandlingen af patienter. Det opfatter han som en »forvisning« og et forsøg på at »slippe af med mig«.

»De taler om, at de vil indlede et generationsskifte. Men det er en eufemisme for, at de gerne vil af med mig. De kan jo ikke fyre mig på grund af alder, og i øvrigt er jeg også frisk, i knaldgod form og fungerer stadig rigtigt godt på den afdeling, jeg selv har været med til at bygge op. Det er et meget ubehageligt, kafka-agtigt forløb,« siger Niels Høiby til Berlingske Tidende. Niels Høiby har også siddet i Folketinget i en periode for Liberal Alliance.

»Tilbuddet« om et jobskifte falder sammen med, at Niels Høiby i regionsrådet blandt andet har været med til at bremse et spareforslag fra direktionen på Rigshospitalet, som ønskede at lukke ernæringsenheden. Ernæringsenheden rådgiver blandt andre børn med cystisk fibrose og andre livstruende sygdomme om, hvilken kost de skal indtage.

Konkret har Niels Høiby fået stillet i udsigt, at han kan fortsætte som forsker på Panum-instituttet til den løn, han har nu. Han ønsker dog ikke kun at forske, men vil fortsat gerne indgå i arbejdet med patienterne og dagligdagen på afdelingen på Rigshospitalet.

Rigshospitalet oplyser til Berlingske Tidende, at der er tale om en personalesag og personalesager diskuterer Rigshospitalet som offentlig virksomhed ikke åbent i medierne.