Skip to main content

Kun de ældste borgere går mere til læge

Borgere over 80 år er den eneste gruppe, der i gennemsnit har øget antallet af besøg hos de praktiserende læger de seneste år. Det understreger behovet for, at almen praksis bliver styrket, mener PLO.

Anders Heissel, ah@dadl.dk

29. sep. 2015
2 min.

Mens langt de fleste danskere ser deres praktiserende læge færre gange om året, har borgere over 80 år øget antallet af besøg hos deres egen læge.

Ifølge en ny undersøgelse i nyhedsbrevet Momentum havde gennemsnitsdanskeren i 2009 kontakt til egen læge syv gange - enten i form af en almindelig lægekonsultation, en telefonkonsultation eller en e-mailkonsultation - men det var faldet til 6,6 årlige lægekonsultationer pr. dansker i 2014.

I samme periode steg antallet af besøg af borgere over 80 år fra 15,5 gange til 15,8 konsultationer om året.

Udviklingen understreger behovet for, at almen praksis bliver styrket, mener formanden for PLO’s Kommune- og Forebyggelsesudvalg, Anna Mette Nathan.

”Danskerne lever længere, og flere har et godt helbred i længere tid. Det er på alle måder positivt, men det betyder også, at ældre i mange år frem vil udgøre en stigende andel af de patienter, vi ser i almen praksis. Og da ældre typisk har tungere, mere komplicerede problemer end de lidt yngre patienter, får vi som praktiserende læger også en tungere opgave at løfte”, siger Anna Mette Nathan og fortsætter:

”Med supersygehusene bliver afstanden for patienterne større, og samtidig falder indlæggelsestiden. Derudover ved vi, at antallet af ældre og kroniske patienter vil stige. Det betyder, at langt flere sundhedsopgaver skal klares i borgerens nærmiljø, og her vil vi som praktiserende læger komme til at spille en helt central rolle. Derfor er det afgørende, at man politisk har vilje til at styrke den del af sundhedsvæsnet der befinder sig tæt på borgeren – ikke kun med hensigtserklæringer, men også med ressourcer, ” siger Anna Mette Nathan.

Da ældre typisk har tungere, mere komplicerede problemer end de lidt yngre patienter, får vi som praktiserende læger også en tungere opgave at løfte. Anna Mette Nathan, formanden for PLO’s Kommune- og Forebyggelsesudvalg

Hun peger på, at der fra 2001-2013 skete en stigning i antallet af fuldtidsbeskæftigede læger på de offentlige sygehuse i Danmark på 46 procent - mens antallet af praktiserende læger steg med bare en enkelt procent. Og mens udgifterne til sygehusene fra 2007-2013 steg med 14 procent, steg udgifterne til almen praksis med kun 4 procent.