Skip to main content

Kvote 2 sorterer kvinder fra medicinstudiet

Selv om flere kvinder end mænd søger optagelse via Kvote 2 på medicinstudiet på SDU, ender ordningen med at sende flere mænd end kvinder videre til en af de eftertragtede studiepladser.

Foto: Aalborg Universitet
Foto: Aalborg Universitet

Klaus Larsen kll@dadl.dk

10. jan. 2017
2 min.

Til sommer øger Syddansk Universitet sit kvote 2-optag til medicinstudiet. Fremover skal 25 procent af de studerende optages via denne optagelsesprocedure, der består af en såkaldt MCQ-test og en række efterfølgende samtaler.

Men denne metode risikerer at favorisere mandlige ansøgere, siger chefen for Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) enhed for videregående uddannelse, Jacob Rathlev, til Berlingske.

Det er især MCQ-testen, der ifølge Jacob Rathlev giver kønsmæssig slagside. Testen stiller spørgsmål inden for fem områder: Evnen til kritisk tænkning, kvantitativ tænkning, sproglig og kulturel forståelse, mellemmenneskelig forståelse og evnen til videnskabelig tænkning.

Faktaboks

Fakta

»Test favoriserer den dovne akademikerdreng, der er kvik nok, men sløsede i sin gymnasietid. Han kan godt performe til et højt niveau på dagen, og så nupper han studiepladsen. Kvote 2 er en fordel for de ressourcestærke”, siger Jacob Rathlev til Berlingske.

MCQ-testen er anonym, og ingen kan se, om det er en mand eller en kvinde, der har besvaret den, og studiechef på SDU Annette Lund er da også skeptisk over for Jacob Rathlevs kritik, som ifølge hende hviler på et for spinkelt datagrundlag.

Hun kan dog ”genkende”, at kvote 2-forløbet retter noget op på ligestillingen mellem de to køn i det samlede ansøgerfelt, fordi langt flere kvinder end mænd søgte ind på studiet via kvote 2.

Formanden for Lægeforeningens Udvalg for Uddannelse og Forskning, Mads Skipper, finder ikke, at den kønsmæssige selektering ved kvote 2-modellen udgør et problem. Snarere tværtimod:

»Vi ved, at der er flere kvinder end mænd, som optages på baggrund af et karaktergennemsnit, og der er snak om, hvorvidt mændene får en reel chance. Derfor er det positivt at se, at SDU har lavet en optagelsesprocedure, som er veltilrettelagt, og giver mændene en ny chance, og det siger jeg i lyset af, at vi gerne vil have en varieret skare af dygtige unge læger, som helst skal afspejle befolkningen«, siger han til Berlingske.

Læs også: "Kvote 2 giver mænd comeback på medicin"

Læs også: "Det er (igen) elitens børn, der bliver læger"

Læs også: "Kvinderne overtager lægefaget"