Skip to main content

“Lægeetisk Nævn skal have mulighed for at tage eksterne sager op”

Hvilken rolle bør Lægeforeningen spille med sin politik, regler, udvalg og nævn? Yngre Læger tog til repræsentantskabsmødet hul på debatten om selvjustits som optakt til Lægemødet 2015.

Emnet selvjustits blev diskuteret i små grupper til en walk'n talk, hvorefter der blev samlet op fælles. Foto: Freja Kierstein Johansen
Emnet selvjustits blev diskuteret i små grupper til en walk'n talk, hvorefter der blev samlet op fælles. Foto: Freja Kierstein Johansen

Freja Kierstein Johansen, fkj@dadl.dk

23. apr. 2015
2 min.

Lægeetisk Nævn bør have mulighed for at tage sager op, hvor en læge bliver dømt for at bryde loven. Sådan lød det fra flere læger, da Yngre Lægers repræsentantskab mødtes dagen før Lægemødet 2015 for at tage hul på et af emnerne på dagsordenen: selvjustits.

“Lægeforeningen bør overveje, om man i Lægeetisk Nævn skal have mulighed for at behandle sager, hvor en kollega får en ekstern dom for at bryde loven,” siger Simon Serbian fra Region Hovedstaden, der bakkes op af Susanne Scheppan fra Region Midtjylland.

Lægeforeningen bør overveje, om man i Lægeetisk Nævn skal have mulighed for at behandle sager, hvor en kollega får en ekstern dom for at bryde loven Simon Serbian, repræsentant i Yngre Læger fra Region Hovedstaden

I de nuværende vedtægter kan læger ikke “dømmes” i Lægeetisk Nævn, hvis de først er dømt af en ekstern instans for en overtrædelse af loven. Nævnet kan altså ikke tage sagen op og “dømme” lægen internt i foreningen - fx smide lægen ud af foreningen. Læger der er dømt for lovovertrædelser har altså mulighed for at fortsætte deres lægelige virke. Kun hvis lægen gennem dommen for lovovertrædelsen får frataget sin autorisation, kan Lægeforeningen smide lægen ud.

Cæcilie Trier Sørensen fra Region Sjælland synes også, at man bør stramme op i Lægeforeningen og kunne tage eksterne sager op i Lægeetisk Nævn.

“Man bør i Lægeetisk Nævn kunne give en næse eller en påtale til den pågældende læge,” siger hun og forklarer, at det vil have en stor signalværdi både udadtil ligesåvel som internt.

YL-optakt til Lægemødet

Repræsentanterne diskuterede i små grupper, hvordan man kollegaer imellem håndterer, når læger handler uetisk, og hvilken rolle Lægeforeningen skal spille med sin politik, regler, udvalg og nævn.

Diskussionen om lægeprofessionens selvjustits fortsætter til dette års Lægemøde, hvor de delegerede skal diskutere konstruerede cases, der virker bekendte.

Emnet tages op set i lyset af en faldende tillid til lægestanden. Der har de senere år været en lang række sager med for eksempel snyd med forskningsmidler, hvilket ifølge Yngre Læger giver anledning til selvransagelse.

De mange inputs var en spæd start på et længerevarigt selvransagende projekt, der strækker sig helt til efteråret. Her skal en arbejdsgruppe undersøge, om vedtægterne bør genovervejes.