Skip to main content

Lægeforeningen: Hvor blev psykiatrien af?

Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

16. nov. 2012
4 min.

Regeringen indgik i weekend den længeventede finanslovaftale sammen med Enhedslisten.

Udover fedtafgiften og den planlagte sukkerafgift afskaffes, så sikrer den en tredje akuthelikopter, tilskuddet til privatkøbte høreapparater bliver kraftigt beskåret, udsatte unge skal betale mindre hos tandlægen og fremover vil der kun være pensionistttilskud til bestemte sygdomme.

Sådan ser finansloven i grove træk ud på sundhedsområdet.

verken et nyt lægemiddelinstitut - som Enhedslisten har talt meget for, støttet af Lægeforeningen - eller prisloft på sygehusmedicin, indgår i den indgåede finanslovsaftale.

Sundhedsområdet får ifølge netavisen Altinget tilført 1,1 milliard kroner ekstra, hvoraf en del hentes hos regionerne selv via effektiviseringer.

Men generelt set er de økonomiske rammer for sundhedsvæsenet i 2013 »ekstremt stramme med den nye finanslov«, som Lægeforeningen formulerer det. Regeringen og Enhedslisten trækker reelt penge fra sundhedsområdet til andre aktiviteter, fængsler eksempelvis.

Der er lagt op til en historisk lav vækst, og kravene til effektiviseringer og øget produktivitet er stigende.

Lægeforeningen: Psykiatrien halter fortsat efter

Lægeforeningen er utilfreds med, at psykiatrien igen ikke får den prioritering som lægerne ønsker. Så de psykisk syge reelt ligestilles med resten af sundhedsvæsenet:

»Hvis vi skal have rettet op på de mange års efterslæb, som det psykiatriske område har i forhold til det øvrige sundhedsvæsen, skal der penge på bordet. De 200 millioner kroner, som er afsat i økonomiaftalen for 2013, er langt fra nok. I øvrigt er der stort set ingen penge i satspuljerne, hvor der traditionelt er givet lidt ekstra til psykiatrien«, siger Mads Koch Hansen, formand for Lægeforeningen, i en pressemeddelese.

Han ønsker også, at psykiatrien bliver omfattet af kommende udredningsgaranti, der træder i kraft 1. septemebr 2013, der inden for et måned skal sikre en udredning af patienten eller en udredningsplan for det videre forløb.

»Det er på tide, at der bliver sat dato på, hvornår psykiatriske patienter bliver ligestillede med andre patienter, når det gælder garanti for en hurtig udredning«, oplyser Mads Koch Hansen.

Akuthelikopter:

Tre akuthelikoptere skal fremover hjælpe akutsyge 24 timer i døgnet. Den tredje placeres i Skive og ikke i Nordjylland, som der indtil finanslovsaftalen var debat om.

Den nuværende forsøgsordning med to lægehelikoptere bliver fremover permanent og tilføres en ekstra helikopter.

»Jeg er rigtig tilfreds med, at vi styrker akutberedskabet med tre døgnbemandede lægehelikoptere. For det betyder, at borgerne, uanset hvor de bor i Danmark, kan få hurtig og kvalificeret lægehjælp på alle tider af døgnet, hvis de har brug for det«, oplyser sundhedsminister Astrid Krag (SF) i en pressemeddelelse.

Placeringen af helikopterbaserne følger anbefalingerne fra Akutudvalget, der har repræsentanter for Lægeforeningen, Dansk Sygeplejeråd, FOA og 3F samt stat, regioner og kommuner.

Tandområdet:

Modtagere af kontanthjælp, ungeydelser, ressourceforløbsydelser og andre med tilsvarende lave indkomster kan se frem til at få en væsentlig lavere tandlægeregning.

Samtidig får epilepsipatienter gratis behandling af ulykkesbetingede tandskader.

En aftale mellem regeringen og Enhedslisten betyder nemlig, at der afsættes 180 mio. kr. til tandbehandling på finansloven for 2013.

»Jeg er stolt over, at vi nu forbedrer tandplejen for mange danskere med lave indkomster. Det vil mindske uligheden i danskernes sundhed. Vi giver en hjælpende hånd til økonomisk vanskeligt stillede borgere med f.eks. paradentose, som ofte sidder tilbage med store tandlægeregninger. Med den her aftale vil mange danskere - og særligt dem med færrest penge og størst tandproblemer - få bedre mulighed for tandbehandling«, oplyser sundhedsminister Astrid Krag (SF) i en pressemeddelelse.

Aftalen indebærer bl.a. at:

Unge under 25 år på kontanthjælp mv. skal højst betale 600 kr. om året for tandbehandling. Behandling for mere end 600 kr. om året bliver gratis.

Personer på kontanthjælp mv., der er over 25 år, får tilskud på 65 pct. af den egenbetaling, som overstiger 800 kr. årligt.

En kontanthjælpsmodtager over 25 år, der har en aggressiv form for paradentose, får halveret sin årlige tandlægeregning - fra ca. 5.200 kr. til ca. 2.300 kr.

Patienter med epilepsi får ret til vederlagsfri behandling af ulykkesbetingede tandskader som følge af epileptiske anfald.

Høreapparater:

Regeringen og Enhedslisten skærer også drastisk i tilskuddet for privat udleverede høreapparater.

Tilskuddet udgør i dag 5.607 kr. pr. apparat. Tilskuddet foreslås sænket til 4.000 kr. for det første øre og 2.350 kr. for det andet øre.

Ansvaret for høreapparater samles i regionen, og aftalen skulle gerne sikre, at overflødigt bureaukrati bliver afskaffet, så borgerne ikke længere skal søge om bevilling af høreapparat hos kommunen, men kan nøjes med en henvisning fra en speciallæge.

Der indføres uanmeldte tilsyn med private forhandlere, der stilles kvalitetskrav til privat udleverede høreapparater, og der udarbejdes standardiserede henvisninger, som speciallægerne skal anvende ved henvisning.