Skip to main content

Lægeforeningen: Lægers retssikkerhed forringes

Et nyt lovforslag vil fjerne muligheden for at klage over et nej til autorisation som f.eks. læge til Sundheds- og Ældreministeriet.

Foto: Colourbox.
Foto: Colourbox.

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

19. jan. 2018
2 min.

Det skal ikke længere være muligt at klage til Sundheds- og Ældreministeriet, hvis f.eks. en læge har fået afslag på at få en autorisation fra Styrelsen for Patientsikkerhed (STPS). Det kunne f.eks. være en læge med en udenlandsk uddannelse. Det foreslår ministeriet selv i et lovforslag.

Årsagen er, at ministeriet ikke anser sig selv for at være i stand til at vurdere de sundhedsfaglige overvejelser, som ligger til grund for de afgørelser, STPS anvender i den type sager, fremgår det. Ministeriet har kun ekspertise til at tage stilling til ”forvaltningsretlige spørgsmål”.

Så derfor foreslår ministeriet, at klageadgangen – som også gælder andre sundhedspersoner med fag, der kræver autorisation – ”afskæres ved lov”, som der står.

Det vil dog stadig være muligt at indbringe f.eks. et nej til en autorisation for domstolene, fremgår det.

Lægeforeningen kritiserer skarpt forslaget, hvis høringsfrist udløber i denne uge.

”Der er tale om en meget indgribende afgørelse for den enkelte efter et langt studieforløb”, skriver foreningen i sit høringssvar. Så derfor vil forslaget, hvis det vedtages, udgøre en ”alvorlig forringet retssikkerhed” for læger, der måtte komme i den situation, at Styrelsen for Patientsikkerhed ikke meddeler dem autorisation.

”Der bør efter Lægeforeningens opfattelse etableres en mulighed for at få efterprøvet den sundhedsfaglige vurdering, der ligger til grund for afslag på tildeling af autorisation”, som foreningen skriver.

Og selv om Sundheds- og Ældreministeriet ikke selv kan bedømme de sundhedsfaglige aspekter af sådanne sager, så bør læger stadig kunne klage netop der, for også forvaltningsretlige spørgsmål i forbindelse med et afslag på autorisation bør kunne prøves, mener Lægeforeningen.