Skip to main content

Lægeforeningen og LVS kritiserer oplæg til det fremtidige speciallægebehov

Både Lægeforeningen og Lægevidenskabelige Selskaber (LVS) er ”stærkt bekymrede” over Sundhedsstyrelsens grundlag for vurdering af det fremtidige speciallægebehov.

1. nov. 2016
2 min.

Hvis hele landet skal være tilfredsstillende dækket med læger, kræver det et ordentligt grundlag at vurdere behovet ud fra. Men det oplæg til det fremtidige lægebehov, som Sundhedsstyrelsen har sendt ud her i efteråret giver ikke et samlet og retvisende overblik. Sådan lyder de skarpe vendinger fra Lægeforeningen og Lægevidenskabelige Selskaber i et fælles høringssvar til Sundhedsstyrelsens dimensioneringsplan 2018-2022.

”Lægeforeningen og LVS mener, at det er afgørende, at der bliver mulighed for at uddanne flere speciallæger i de kommende år - specielt inden for almen medicin. Derfor er det meget bekymrende, når der forud for dimensioneringsplanen ikke laves en bred og fyldestgørende analyse af det samlede speciallægebehov,” står der i en fælles pressemeddelelse.

Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen, siger:

”Når man skal vurdere, hvor mange speciallæger der er brug for i de kommende år, er det afgørende at tage højde for, at der bliver flere ældre, at danskernes sygdomsmønstre ændres, og at det er svært at skaffe læger til udkantsområderne. Man kan også forestille sig, at lægemiddelindustrien vil ansætte flere speciallæger. Men der er slet ikke tænkt en efterspørgselsanalyse ind som grundlag for dimensioneringsplanen”.

Samtidig kritiserer de to foreninger det regeringsudvalg, som for øjeblikket er i gang med at se på lægedækningen.

Udvalget har ikke fået til opgave at se på, om der er brug for at uddanne flere speciallæger. Det skal ifølge kommissoriet kun komme med anbefalinger til en bedre fordeling af lægerne, og ikke forholde sig til antallet, hedder det i pressemeddelelsen.

”I betragtning af, at man fra politisk hold i årevis har talt om, at der mangler speciallæger i flere dele af Danmark, er det paradoksalt, at der ikke er vilje til at tage fat om ondets rod”, siger Andreas Rudkjøbing.

Ifølge formanden for LVS, Henrik Ullum, er det ”hul i hovedet” at man åbenbart uddanner læger, men ikke er parate til at uddanne dem alle til speciallæger.

”På den måde spilder man jo den meget store investering man har lagt i den primære lægeuddannelse. Det er især meningsløst når man tænker på at læger under deres speciallægeuddannelse faktisk arbejder og dermed giver værdi tilbage til samfundet for den lange uddannelse de har modtaget”, siger han og tilføjer:

”Udviklingen med de nye højt specialiserede sygehuse med færre sengepladser og flere ambulante behandlinger betyder, at der bliver et langt større behov for at uddanne speciallæger i almen medicin. Men også inden for andre specialer bliver det nødvendigt at uddanne flere læger i de næste år”.