Skip to main content

Lægeforeningen: Skævt fokus på kræft

Kræftens Bekæmpelses dominans skævvrider fordelingen af midler i sundhedsvæsenet. Det mener bl.a. Lægeforeningen. Enhedslisten vil have undersøgt, om foreningen fortsat bør have tipsmidler.

Foto: Colourbox.
Foto: Colourbox.
23. jan. 2015
2 min.

Formanden for Lægeforeningen, Mads Koch Hansen, finder det problematisk, at patientforeningerne har så forskellige økonomiske muligheder, skriver Altinget.

”Der er et skævt politisk fokus til fordel for kræftpatienterne. Kræftens Bekæmpelses mange midler gør, at de kan tilbyde kræftpatienterne en stribe ekstra støttemuligheder under og efter deres kræftbehandling,” siger Mads Koch Hansen.

”Det er godt for kræftpatienterne, men jeg kan godt forstå, hvis andre patienter og pårørende er misundelige.”

Sundhedsøkonomerne Kjeld Møller Pedersen fra Syddansk Universitet og Jakob Kjellberg fra KORA giver udtryk for samme holdning.

”De laver nogle gode og intelligente analyser, som politisk og mediemæssigt har stor slagkraft. Dermed drukner andre og lige så alvorlige patientgruppers problemer ofte,” siger Kjeld Møller Pedersen til Altinget.

Spørgsmålet er, om der er noget at gøre ved det.

”Grundlæggende så er det jo også svært at gøre noget ved, at danskerne meget hellere vil give penge til kræftpatienter i stedet for mennesker med KOL,” siger Jakob Kjellberg.

”Men selv om man tager 10 til 20 millioner kroner fra Kræftens Bekæmpelse, så ændrer det ikke på den skævhed, der er".

Enhedslistens sundhedsordfører Stine Brix rejser spørgsmålet, om Kræftens Bekæmpelse med sin store økonomiske styrke baseret på donationer samtidig bør få offentlig støtte.

”Hvis Kræftens Bekæmpelse løser konkrete sundhedsopgaver for det offentlige, er det forståeligt. Men hvis det bare er driftsmidler, så synes jeg godt, at man kan overveje, om pengene kunne gives til andre patientforeninger, der har langt færre midler,” siger Stine Brix til Altinget.

Ifølge et opgørelse fra det elektroniske nyhedsbrev forleden, har Kræftens Bekæmpelse haft en indtægtsstigning på 49% 2007 til 2013, hvor den gennemsnitlige vækst for patientforeningerne ligger på 30 procent.

Foreningen har en årlig indtægt på næsten 700 millioner kroner. Heraf er over otte millioner offentlig støtte til konkrete patientstøtteopgaver, og desuden får foreningen omkring 17 millioner årligt i offentlig støtte via tipsmidlerne, fremgår det.

Kræftens Bekæmpelses direktør, Leif Vestergaard Pedersen, fremhæver fordelen ved at være stærk økonomisk.

”Mangler en forening penge og medlemmer, så kan de hurtigt blive afhængige af penge fra medicinal- eller medicoindustrien, hvilket er stærkt skadeligt for deres troværdighed og måske i sidste ende patienterne,” siger Leif Vestergaard Pedersen til nyhedsbrevet.