Skip to main content

Lægeforeningen vil have garantier for udredningen

Journalist Anne Steenberger, as@dadl.dk

31. okt. 2008
3 min.

Mens regionerne bakser med at få en ny ventetidsmodel på plads under suspensionen af det udvidede frie sygehusvalg spiller Lægeforeningen ud med et vidtrækkende forslag til, hvordan patienters ret til rettidig udredning og behandling kan se ud. Forslaget er et alternativ til det udvidede frie sygehusvalg og rækker ud over suspensionsperioden, oplyser Lægeforeningens formand Jens Winter Jensen:

»Der ser ud til at være en mulighed for at slå hul i den meget firkantede behandlingsgaranti, som regeringen har. Det at den nu bliver suspenderet, har medført ikke mindst en øget kreativitet i regionerne i forhold til at lave positivlister, sådan som Lægeforeningen har foreslået. Suspensionen betyder, at vi som organisation må forholde sig til en åbning lige nu.«

Lægeforeningen foreslår i sit udspil et langt større fokus på udredningsfasen. Patienterne skal hurtigere have afgjort, hvad de fejler, mener Lægeforeningen.

»Der er to grunde til, at vi har fokus på udredningen. Når man som patient ved, hvad man fejler, bliver man tryggere. Derfor er det vigtigt at afkorte perioden med usikkerhed så meget som muligt. Er det så ikke noget alvorligt, så er der nemmere eventuelt at vente lidt længere på en behandling. Er det noget alvorligt, er det selvfølgelig også vigtigt at få diagnosen stillet hurtigt. Når først den er der, er vejen til behandling ikke så lang,« siger Jens Winter Jensen.

Foreningen mener, der bør ske en væsentlig opprioritering af kapaciteten i udredningsfasen. En række konkrete forslag skal hjælpe på tingene. Blandt forslagene er:

  • Almen praksis og speciallægepraksis skal sikres adgang til diagnostiske faciliteter, som ct-skanning, røntgen m.v. på sygehuse og i speciallægeklinikker.

  • Patienten skal have en garanti for hurtig udredning inden for tidsgrænser, der afgøres ud fra de symptomer, patienten har. Garantien kan lyde på umiddelbar udredning op til maksimalt to måneder

  • Sundhedsstyrelsen skal sammen med de faglige miljøer udarbejde en national positivliste over symptomer, der fastlægger kategorier. Det skal ske hvor det er realistisk og muligt i det hele taget. Lægeforeningen understreger, at der fortsat skal være plads til det lægefaglige skøn og der skal tages hensyn til f.eks. sociale omstændigheder.

  • Lægen, der har ansvaret for udredningen, skal i dialog med patienten fastlægge, hvilken gruppe symptomerne falder i. Han eller hun skal sammen med patienten gennemgå hvor og hvornår behandlingen kan finde sted.

  • Patienten skal have mulighed for at få udredningen et andet sted, i offentligt eller privat regi eller evt. i udlandet, hvis udredningsgarantiens tidsgrænser ikke overholdes.

Lægeforeningen er ikke tilhænger af den nuværende regel om det udvidede frie sygehusvalg - enmånedsgarantien eller behandlingsgarantien også kaldet.

»Det udvidede frie sygehusvalg bør skiftes ud af flere grunde. Det bliver solgt som en garanti, men det er en ret. Det største problem ved den er, at den kun er en mulighed for meget få patienter. Den er i mine øjne noget oversolgt og reelt uden betydning for mange og store patientgrupper. Vi kan lave nogle meget bedre patientrettigheder, hvis man generelt vil være villig til at tage debatten og se på hele området.«

Lægeforeningen har i gennem noget tid plæderet for differentierede ventetider, sådan som regionerne er i gang med nu. Der skal indføres en behandlingsgaranti på nul til tre måneder, der gælder for alle, efter diagnosen. Hvis ventetiden på det offentlige sygehus overstiger garantien, skal der være mulighed for behandling på et andet offentligt sygehus, i det private eller i udlandet. Alle livstruende diagnoser skal behandles som akutte. Det ligger i forslaget at Sundhedsstyrelsen skal lave en landsdækkende positivliste over henvisningsdiagnoser, der kræver behandling inden for en til to måneder.

På sigt mener Lægeforeningen, at der skal være pakkeforløb for i princippet alle diagnoser og forløb i sundhedsvæ-senet.

Læs mere på www.laeger.dk