Skip to main content

Lægeformand: Færre penge til patientinddragelse er uambitiøst

Lægeforeningen og Socialdemokraterne kritiserer regeringens finanslovsudspil, der blandt andet vil skære 87 millioner af satsningen af patientinddragelse.

Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen.
Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen.

Freja Kierstein Johansen, fkj@dadl.dk

8. okt. 2015
2 min.

Både Lægeforeningen og Danske Patienter var i sin tid positive, da SR-regeringen ville sætte 295 millioner af frem mod 2018 til øget patientinddragelse. Men V-regeringen har andre planer, viser deres finanslovsudspil, der vil skære 87 millioner af satsningen på 295 millioner.

Lægeforeningens formand, Andreas Rudkjøbing, kalder det politisk uambitiøst.

”Pengene skal bruges til at afprøve og validere metoder og systemer for at inddrage patienter. I øjeblikket gøres det på forskellige måder uden viden om, hvad der er bedst. Arbejdet med at nå frem til den bedste løsning vil lide under færre penge til området,” siger han.

Han påpeger, at patientinddragelse fortsat vil være på organisationernes dagsorden, men at det vil være en kæp i hjulet på arbejdsprocessen, hvis der bliver skåret en tredjedel af de 295 millioner.

”Der er behov for det politiske fokus i form af ressourcerne, og derudover ville det give god mening for Venstre at sætte penge af til netop patientinddragelse, eftersom de gik til valg på at få patienten tilbage i centrum,” siger Andreas Rudkjøbing.

Socialdemokraterne undrer sig

Forslaget kommer også bag på sundhedsordfører for Socialdemokraterne, Flemming Møller Mortensen.

”Det virker besynderligt at skære i patientinddragelsen – specielt fordi Venstre gik til valg på, at patienten skal tilbage i centrum,” siger Flemming Møller Mortensen og fortsætter:

”SR-regeringen satte patientinddragelse på dagsordenen, fordi vi mener, at det er vigtigt at høre patienten, da patienten er nøglepersonen i behandlingen. Derudover er det også relevante organisationers interesse, at patientinddragelse bliver prioriteret højt.”

Ingen kommentarer fra Venstre

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Venstre om punktet om patientinddragelse, men Jane Heitman, sundhedsordfører for Venstre, skriver i en mail til Ugeskriftet, at patienten fortsat vil sættes i centrum.

”Der er afsat 2,4 mia. til et løft, hvilket blandt andet indeholder initiativer som skal styrke danske patienters rettigheder ved et genindføre 30 dages behandlingsgaranti og bidrage til, at de regionale forskelligheder på f.eks. behandling og ventetid udlignes. Det er initiativer som på hver deres måde sætter patienten i centrum,” skriver hun.

Herefter nævner hun andre punkter, som skal bringe patienten tilbage i centrum: Handlingsplan for demente, handlingsplan for det nære sundhedsvæsen og fokus på blandt andet overbelægning.