Skip to main content

Lægeformand: Standens omdømme er på spil

LÆGEMØDET Lægestanden har i det seneste år været ude i storme, sagde Mads Koch Hansen i sin åbningstale. Der er brug for at rette op på standens omdømme, påpegede han og foreslog mere aktive lægelige nævn, som måske skal kunne tage sager om fx omgang med forskningsmidler

Foto: Palle Peter Skov
Foto: Palle Peter Skov

Anne Steenberger, as@dadl.dk

11. apr. 2014
3 min.

"Vi får ikke noget forærende i en tid, hvor autoriteter står for fald", konstaterede Lægeforeningens formand, Mads Koch Hansen i sin mundtige beretning ved årets lægemøde. Men lægestandens omdømme er udfordret af en række sager i det seneste år - 1813, fylder, Lægeforeningens Lægeetiske nævns afgørelse i forbindelse med chikaneanklagerne bliver i medier omtalt som "læger frikender læger", der er beskyldningerne om misbrug af forskningspenge. "Standens omdømme er på spil," sammenfattede han. Og det kalder på handling.

"Reaktionerne på den seneste tids enkeltsager viser, at hvis vi fortsat ønsker indflydelse som læger, så skal vi værne om lægers etik og den store troværdighed, som befolkningen omfatter os med."

Svaret på spørgsmålet - hvordan man værner om lægers etik og troværdighed - opfordrer Mads Koch Hansen til Lægeforeningens repræsentantskab til at være med til at besvare. Umiddelbare bud til overvejelser fra formanden er at give de kollegiale og etiske regler et serviceeftersyn - fx kunne man her tage flere sager op, såsom sager om omgang med forskningsmidler og alvorlige overtrædelser af regler for samarbejde med industrien?

"Er der brug for, at vi inddrager juridiske eksperter og bliver mere åbne om de afgørelser, som træffes?"

"Eller skal vi i endnu højere grad overlade til myndighederne at regulere lægers adfærd?" spurgte han.

Han efterlyste input til bestyrelsen.

En anden "hjemmeopgave", der ligger tillægerne og som allerede er begyndt her på lægemødet, er overvejsler om hvordan fremtiddens sundhedsvæsen skal se ud. Læger skal frem og formulere visioner for fremtidens sundhedsvæsen, lyder opfordringen fra formanden.

Angreb på fagligheden

Sndhedsstyrelsens specialeplanlægning er et godt værn mod angreb på fagligheden, konstaterede Mads Koch Hansen, der appellerede til Sundhedsstyrelsen om at holde fast, når nu arbejdet med revisionen af specialeplanen er gået i gang.

Mads Koch Hansen pegede på Region Sjællands "kampagne" mod Sundhedsstyrelsen og Hjerteforeningen for at få lov til at behandle akutte blodpropper på sygehuse i regionen.

"Det er foruroligende, hvis en region mener, at det er mediebureauer og kampganer frem for faglig dokumentation, der skal afgøre, om der er fornuft i at lukke op for at sprede behandlingen," sagde Mads Koch Hansen, som også pegede slaget om en strålekanon som et eksempel, hvor alle er enige om at vi skal have en, men der er to, der vil have den. Han slog fast, at det skal være faglighed og ikke sognerådspolitik, der styrer den overordnede sundhedspolitik og sendet en opfordring til Sundhedsstyrelsen om at stå fast og ikke lade sig rokke, når specialplanen skal revideres. Hvis ikek åbnes der op for en perlerække af andre end faglige hensyn.

Omgang med viden

Hvordan data håndteres i sundhedsvæsenet er afgørende - det skal ikke deles, så tilliden mellem patient og læge trues. Mads Koch Hansen sagde:

"Vi er nødt til at være meget skarpe på, hvordan vi anvender så fortrolige oplysninger. Brugt på en ordentlig og sikker måde er de uendelige mængder af patientdata en kilde til udvikling og ny viden. Som læger er vi forpligtet til at bruge denne viden, så den kommer patienterne til gavn. Hvis læger ved, at data bruges rigtigt, vil de også bakke op og sikre kvaliteten af data."

Mads Koch Hansen nævnte, at sundhedsministeren har nedsat en særlig arbejdsgruppe - STARS - om brug af sundhedsdata. "Vi vil gå konstruktivt ind i arbejdet og holde den etiske fane højt," lovede han.

Se hele formandens beretning her.