Skip to main content

Lægemangel: Fang dem før de slår rødder

Det er muligt at få praktiserende læger til udkantsområderne. Det viser en ny undersøgelse blandt de kommende almenmedicinere. Det handler om at få dem til egnen, mens de er unge og skabe attraktive faglige miljøer og gode forhold at stifte familie i.

Lene Therkelsen, formand for FYAM - Forum for Yngre Almen Medicinere.
Lene Therkelsen, formand for FYAM - Forum for Yngre Almen Medicinere.

Anne Steenberger, as@dadl.dk

6. feb. 2017
3 min.

Blandt de nylige 18 anbefalinger fra Lægedækningsudvalget er der flere rigtige løsninger til at få unge praktiserende læger til udkantsområder, der har problemer med rekruttere. De flugter fint med de budskaber, som er kommet frem i en ny undersøgelse af de kommende praktiserende lægers ønsker og forestillinger om et liv som praktiserende læge. Undersøgelsen er foretaget af FYAM, Forum for Yngre Almen Medicinere.

Lene Therkelsen, der er formand for FYAM siger:

”Vores undersøgelse viser, at det er en rigtig god ide at fokusere rekrutteringsindsatsen på de yngre. Når man analyserer på data er tidspunktet, hvor man er mest mobil, netop når man er ung og endnu ikke har slået rødder. Altså inden man får børn eller i hvert fald mens børnene er så små, at de endnu ikke går i skole og inden man har købt hus eller lejlighed og så videre”.

Lene Therkelsen fortsætter:

”Det resultat hænger godt sammen med nogle af de forslag, som Lægedækningsudvalget, netop er kommet med.”

Det er for eksempel forslaget om at øge optaget på lægestudiet Aalborg Universitet som meget positivt:

”Vi ved fra undersøgelser, at mange bliver hængende der, hvor de er uddannede, så det giver god mening”, siger Lene Therkelsen.

Hun peger også på anbefalingen om at alle KBU’ere skal have et halvt års forløb i almen praksis. ”Det gør en stor forskel i forhold til at rekruttere, at man møder sit speciale tidligt”.

Sidst, men ikke mindst, mener Lene Therkelsen, at forslaget om at lave forsøg med sammenhængende videreuddannelsesforløb i områder, der har problemer med at rekruttere, vil have positiv effekt på rekrutteringen.

”På grund af diverse fremdriftsregler flytter de unge læger enormt meget rundt, inden hoveduddannelsen. Og folk er ikke særligt tilbøjelige til at flytte for en ansættelse på et halvt år, når man ikke ved hvor den næste ansættelse er henne.”

Hvis det derimod bliver muligt at få både I- og H-uddannelse samme sted kan det have en god virkning på rekrutteringen, mener Lene Therkelsen:

”Jeg tror, at man gerne vil flytte, hvis man bare ved, hvor man skal flytte hen – man har ikke lyst til at flytte til Nakskov hvis man får en stilling i Slagelse. Derfor giver det meget god mening at blive tilbudt et sammenhængende forløb, fordi man dermed ved, at man skal være i det samme område de næste fem år. Det motiverer til at bosætte sig og købe hus eller lejlighed.”

Læs også: Praktiserende læger vil ikke være ansatte

Se FYAMs undersøgelse her