Skip to main content

Lave praksispriser tegn på lægemangel

Hver femte praksis, der sælges, bliver solgt for nul kroner eller næsten ingenting. Symptom på lægemanglen, siger PLO og efterlyser investering i almen praksis.

Foto: Colourbox.
Foto: Colourbox.
25. jul. 2016
2 min.

I løbet af de seneste 10 år er andelen af lægepraksis, som bliver solgt for nul kroner eller helt små beløb, gået fra at udgøre hver 10. til mere end hver 5. salg, skriver jyllandsposten.dk.

De faldende priser er et symptom på den akutte lægemangel i det nære sundhedsvæsen, siger PLOs formand Christian Freitag.

»Priserne falder selvfølgelig, når der ikke er købere, og der er ingen tvivl om, at det går hårdest ud over de områder, der ligger langt væk fra storbyerne", siger han.

Jyllandsposten bruger byen Ølgod som eksempel, hvor den unge læge Lasse Johansson efterhånden er ende tilbage som fast læge i byen, mens mange patienter må nøjes med skiftende regionsansatte vikarer.

I PLOs optik skyldes misèren ikke mindst, at der mangler investering i almen praksis.

»Inden for de seneste 10 år har der været en enorm udvikling og investering i sygehussektoren, hvor der bliver bygget nye hospitaler, lavet hjertepakker, kræftpakker og lignende. Det er spændende at arbejde de steder, hvor der bygges, investeres og uddannes, så derfor følger lægerne selvfølgelig med, og det har vores del af sundhedsvæsenet lidt under,« siger Christian Freitag til avisen.

PLO-formanden efterlyser ligeledes mere forskning i almen praksis ud i udkanten. For øvrigt et setup, som Region Sjælland har været banebrydende for ved at etablere et professorat i almen medicin i Nykøbing Falster.

Regionerne er enige i, at flere forskerpenge godt måtte gå til projekter i udkanten men mener derimod ikke, lægemanglen kan afbødes ved flere investeringer alene.

»Vi vil ikke være med til bare at give disse læger ekstra penge. I stedet synes vi, at honoreringen skal være mere retfærdig, så lægerne ikke bare aflønnes, i forhold til hvor mange patienter de har, men også differentiere det, i forhold til hvilke typer af patienter de har,« siger Anders Kühnau (S), formand for Løn- og Praksisudvalget i Danske Regioner og formand for Regionernes Lønnings- og Takstnævn, til avisen.

Læs også: Lægerne på de klinikker, de andre ikke vil have

Læs også: BLOG - Niels H. Riewerts Eriksen: Lægemangel i Udkantsdanmark kalder på løsninger

Læs også: Region Syddanmark: »Vi vil ikke have lægeløse patienter«

Læs også: Nykøbing F får professorat i almen medicin