Skip to main content

Lægemødet diskuterer fremtidens sundhedsvæsen

LÆGEMØDE Cirka 110 delegerede til Lægemøde i Aarhus har taget hul på to dages debat om, hvordan de kan forestille sig fremtiden i det sundhedsvæsen, som de er DNA’et i. ”Hvis ikke vi gør det, er der andre, der gør det for os”, lød det i formandens introduktion.

Foto: Palle Peter Skov
Foto: Palle Peter Skov

Klaus Larsen kll@dadl.dk

11. apr. 2014
3 min.

Lægeforeningen vil ind i kampen – ikke stå på sidelinjen, mens andre definerer fremtidens sundhedsvæsen.

Det helt overordnede tema for årets Lægemøde i Aarhus er derfor ”Lægernes vision for fremtidens sundhedsvæsen”, og i sin introduktion til debatten begrundede formanden grunden til dette valg:

”De udfordringer som sundhedsvæsenet står overfor både nu og i fremtiden kommer til at føre ændringer med sig i årene frem og de løsninger der bliver valgt kommer til at forme fremtidens sundhedsvæsen”, sagde Mads Koch Hansen.

Han betegnede lægerne som ”sundhedsvæsenets DNA”, som selvfølgelig skal være med til at løse de kommende års udfordringer, komme med bud på, hvordan der skal prioriteres, og hvordan sundhedsvæsenet skal indrettes, sagde Mads Koch Hansen.

”Gør vi det ikke, så er der andre, der kommer og gør det for os – og det er jo ikke sikkert, at de er de bedste”.

Fremtidens løsninger

Selve debatten blev sparket i gang af Andreas Rudkjøbing fra bestyrelsens arbejdsgruppe, der præsenterede de syv ”målsætninger”, som skal diskuteres i dag og i morgen (se faktaboksen).

Oplægget er arbejdsgruppens bud på det, der skal være bærende i fremtidens sundhedsvæsen, men de grupper, som skulle diskutere dem, var velkomne til at opstille både en ottende og niende målsætning, hvis behovet skulle melde sig i løbet af de to dages diskussioner.

Den første opgave lød på at udpege de vigtigste målsætninger – ikke mindst fordi, nogle af målsætningerne kunne være i konflikt med hinanden. Kan man for eksempel forene en målsætning om, at der skal være tilgængelighed døgnet rundt med en målsætning om høj kvalitet og effektivitet i behandlingen?

Faktaboks

Fakta

Og apropos tilgængelighed: På lægemoede.dk, hvor debatten allerede har været i gang, har der været flere bud på løsningen af tilgængeligheds-problemet: Tidsbegrænsede kontrakter, satellitpraksis eller ph.d.er ansat i klinikken som en del af videreuddannelsen.

Disse løsninger indebærer dog risikoen for, at den tætte og intime kontakt til en fast gruppe af patienter, kan gå fløjten.

Den type spørgsmål og andre afledte spørgsmål er der afsat god tid til at diskutere fredag og lørdag. Diskussionsgrupperne er etableret på tværs af foreninger og geografi, og efter Lægemødet skal inputtet fra diskussionerne danne grundlag for det videre arbejde med at opstille kernetroppernes vision for sundhedsvæsenets fremtid.

Topmøde-debat

Fredag var der frit slag for at diskutere samtlige syv målsætninger – og eventuelt nye, der måtte dukke op. I morgen lørdag strammes skruen, og grupperne får en fast målsætning som opgave om formiddagen, mens der bliver frit valg om eftermiddagen.

Senere fredag skal formanden aflægge sin mundtlige beretning, sundhedsminister Nick Hækkerup (S) lægger vejen forbi og holder en tale, og der er planlagt en debat mellem Lægeforeningens formand, Mads Koch Hansen, sundhedsministeren og formanden for Danske Regioner, Bent Hansen (S).

Og så afsluttes Lægemødets åbning traditionen tro med uddeling af Barfred Pedersens Hædersgave.