Skip to main content

Læger: Fusion mellem KL og Danske Regioner vil styrke sundhedsvæsenet

Den kommende fusion mellem KL og Danske Regioner vil styrke sammenhængen i sundhedsvæsenet, mener Lægeforeningens formand.

Anders Heissel, ah@dadl.dk

21. nov. 2014
2 min.

Lægeforeningen har positive forventninger til fusionen mellem Danske Regioner og KL, som de to organisationer præsenterede planerne for i dag, mener Mads Koch Hansen, formand for Lægeforeningen.

”Det er et signal, som peger fremad mod større sammenhæng i sundhedsvæsenet. Der er et stort behov for et bedre samarbejde på tværs, hvis sundhedsvæsenet skal give de ældre medicinske patienter bedre forhold, komme overbelægning til livs og sikre den rette genoptræning i de kommende år. Derfor er det godt, at regioner og kommuner på denne måde lægger op til et tæt samarbejde i en fælles organisation", siger Mads Koch Hansen i en pressemeddelelse.

Han har også en forventning om, at sammenlægningen af de to interesseorganisationer vil styrke det primære sundhedsvæsen.

”Et voksende antal ældre og kronisk syge skal have behandling i de kommende år. Samtidig bliver sygehusene mere specialiserende. Derfor er der et stort behov for, at kommunerne styrker behandling og pleje tæt på borgerne, og de vil de have bedre muligheder for, hvis det sker i et tæt samspil med resten af sundhedsvæsenet. hvor sygehusene bliver større og mere specialiserede", siger Mads Koch Hansen.

Det er et signal, som peger fremad mod større sammenhæng i sundhedsvæsenet. Mads Koch Hansen, formand for Lægeforeningen

Opgør med centralisering

KL og Danske Regioner begrunder fusionsplanerne med, at der siden kommunalreformen har været en tendens til politisk og administrativ centralisering i den offentlige sektor, og det betyder, at færre beslutninger bliver truffet tæt på borgerne. Fusionen vil betyde, at der sker en samling af kommunernes og regionernes interessevaretagelse, men det vil ikke ændre på kommunernes og regionernes opgaver.

”Med en fælles organisation kan der ydes mere pr. krone og dermed vil kommuner og regioner få mere for pengene. Men det allervigtigste for mig er, at hvor vi før nogle gange arbejdede på hver vores spor i KL og Danske Regioner, så samler vi nu kræfterne om at skabe et stærkt decentralt Danmark med fokus på borgernes behov,” siger Carl Holst (V), næstformand i Danske Regioner i en pressemeddelelse.

Helt så positiv er den konservative politiker Michael Ziegler, der sidder i KL's bestyrelse, dog ikke for fusionsplanerne.

”Jeg har det grundlæggende synspunkt, at regionerne er et overflødigt led. Danmark er ikke større, end at vi kan klare os med to led, og derfor mener jeg, at regionerne skal nedlægges. Og når jeg har det synspunkt, så synes jeg ikke, det giver mening at begynde at lave en fusion og blande blod med regionerne,” siger han til Politiken.

En fusion vil kunne træde i kraft fra 2018.