Skip to main content

Læger: Mager økonomiaftale går ud over patienterne

Aftalen om regionernes økonomi for 2016 tager ikke tilstrækkelig højde for den store vækst i udgifterne til medicin. Konsekvensen er nedskæringer, som kommer til at ramme patienter og sundhedspersonale hårdt, mener Lægeforeningen.

Anders Heissel, ah@dadl.dk

21. aug. 2015
3 min.

Aftalen om regionernes økonomi næste år betyder godt nok flere penge til sundhedsvæsenet, men ikke nok til at kompensere for, at udgifterne til nye og ofte dyre lægemidler stiger markant i disse år. Derfor frygter Lægeforeningen, at kommende sparerunder vil gå ud over patienterne, siger Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen.

”Sygehusene, som jo har udgifterne til den nye medicin, kan blive nødt til at fyre sundhedspersonale eller undlade at genbesætte ledige stillinger. Det er ikke rimeligt at fordele de øgede udgifter på den måde, og det kan ikke undgå at få store og uacceptable konsekvenser for patienterne”, siger Andreas Rudkjøbing.

Den ny økonomiaftale giver en ekstra halv mia. kr. til allerede aftalte initiativer eksempelvis inden for psykiatri, og en ekstra mia. kr. til sundhedsvæsenets almindelige drift. Regionerne havde ønsket det dobbelte til drift.

”Nye lægemidler er ikke alene om lægge pres på sundhedsvæsenet. Flere ældre og patienter med kroniske sygdomme, nye behandlingsmetoder og nedbringelse af overbelægning koster i sundhedsvæsenet i de næste mange år. Men også kort sigt er det afgørende, at der tilføres flere midler end den ny økonomiaftale tilvejebringer, og derfor er vi meget spændte på, hvad den kommende finanslov for 2016 kommer til at indeholde”, siger Andreas Rudkjøbing.

Det er ikke rimeligt at fordele de øgede udgifter på den måde, og det kan ikke undgå at få store og uacceptable konsekvenser for patienterne. Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen

Sundhedsprofessionelle er glemt i vigtigt udvalg

Lægeforeningen roser, at der med aftalen bliver nedsat et udvalg, der skal udvikle en samlet plan for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen. Alt for mange patienter ’tabes’ på deres vej gennem et mere kompleks sundhedsvæsen, og mange får ikke de nødvendige tilbud efter udskrivning fra sygehuset. Derfor er det helt afgørende, at samarbejdet mellem sygehuse, praksissektoren og kommunale sundhedstilbud udvikles.

Men der er foruroligende, at udvalget ifølge aftaleteksten kun skal omfatte ministerier, KL og Danske Regioner, og at de sundhedsfaglige organisationer ikke er inviteret med.

”Læger og andre sundhedsprofessionelle kender hverdagen i sundhedsvæsenet. Det er dem, som har kontakten til patienterne og kender de problemer, der opstår. Det er også dem, som skal føre udvalgets beslutninger ud i livet, og derfor er det eneste rigtige, at sundhedsfaglige organisationer kommer med i udvalgsarbejdet”, siger Andreas Rudkjøbing.

Ros til fokus på kvalitet

Til gengæld roser Lægeforeningen regeringen og regionerne for, at de med den nye økonomiaftale vil sætte patientens behov i centrum for arbejdet med kvalitet i sundhedsvæsenet. Det er positivt med få ambitiøse nationale mål for kvaliteten, at bruge incitamenter og finansiering, som fremmer kvalitet, og at styrke systematisk brug af tidstro data, mener Andreas Rudkjøbing.

”Arbejdet med kvalitet har haft for meget meget fokus på organisation og ikke direkte kvaliteten i patientbehandlingen. Mange læger har eksempelvis oplevet, at de skal indtaste masser af data om patienterne, men ikke oplever, at de får noget tilbage, som de kan bruge til at give patienterne bedre behandlinger. Derfor er det meget positivt, at regeringen nu melder ud, at der nu skal fokus på resultater, incitamenter og finansiering, som fremmer kvaliteten, og færre og mere ambitiøse mål”, siger Andreas Rudkjøbing.

En af de forbedringer, som læger især har haft på ønskelisten, er adgang til såkaldte tidstro data. Det vil sige, at afdelingerne og lægerne på sygehusene har it-programmer, som viser og analyserer nøgledata der behandler patienterne, hurtigt og i en form, som er nem at aflæse.

Derfor glæder Andreas Rudkjøbing sig over, at netop systematisk brug af tidstro data specifikt er nævnt i aftalen.

”Det vil være et meget stort fremskridt, fordi det faktisk giver mulighed for at forbedre behandlingen for den enkelte patient, mens han faktisk opholder sig på sygehuset”, siger han.