Skip to main content

Læger nægter at tie om et ”sundhedsvæsen på katastrofekurs”

Endnu en række af læger protesterer imod sundhedsvæsenets forfatning, og har tre opfordringer til Christiansborg. Det handler om ressourcer og prioritering.
Læger sig stop! Der er brug for afgørende ændringer, hvis sundhedsvæsnet skal undgå et kollaps. Illustration: Lars-Ole Nejstgaard.
Læger sig stop! Der er brug for afgørende ændringer, hvis sundhedsvæsnet skal undgå et kollaps. Illustration: Lars-Ole Nejstgaard.

Britt Lindemann, brl@dadl.dk

18. feb. 2019
3 min.

Otte læger går forrest for at redde 5,6 millioner danskeres sundhedsvæsen under overskriften ”Sundhedsfaglige siger STOP - #voresvirkelighedjeresansvar”.

Underskriftsindsamlingen kommer efter at Jakob Trier Møller, Klinikchef ved Rigshospitalets Anæstesi- og Operationsklinik, sagde op, og med sin opsigelse opfordrede politikerne til at turde prioritere. Samtidig opfordrede han sine kollegaer til at tage kampen op:

”Kæmp for genopretning af sundhedsvæsenet og for at få prioriteringsdiskussionen i gang”, sagde Jakob Trier Møller til Ugeskriftet.

Og den opfordring er blevet hørt. Bag underskriftindsamlingen står en del af de aktivistiske læger, der stod bag #detkuhaværetmig-kampagnen, der fulgte efter Svendborgsagen. Sammen med nye kræfter er de igen klar til at insistere på, at deres daglige kamp bliver taget alvorligt på højeste niveau.

En af lægerne bag, Lotte Møller Smedegaard, fortæller, at der blandt læger længe har været en stemning af, at de måtte kunne gøre noget mere, men efter Jakob Trier Møllers opsigelse, blev det klart, at det skulle være nu.

”Det er på tide, at vi siger fra. Vi har før haft held med at få politikerne i tale, men det er ikke ensbetydende med, at der bliver gjort noget. Vi er ikke mere blåøjede end vi godt ved, de skal holdes til ilden”, siger læge og ph.d.-studerende Lotte Møller Smedegaard.

Hun var en af initiativtagerne bag støtten til Svendborglægen og stifter af Facebookgruppen ”Læger for et bedre sundhedsvæsen – støtte til lægen fra FAM Svendborg”, der i dag tæller godt 7.500 medlemmer. Hun håber, at det kommende valg vil få flere politikere til at interessere sig for virkeligheden i sundhedsvæsnet.

”Når politikerne lover guld og grønne skove, så lader de det sundhedsfaglige personale i stikken. Det er os, der står til indtægt for urealistiske løfter, der ikke kan indfries. Jeg håber at politikerne lytter til os, og begynder at interessere sig for at prioritere”, siger Lotte Møller Smedegaard.

Beskrivelsen af et sundhedsvæsen, hvor patientsikkerheden er truet og manglende ressourcer risikerer at føre til så store revner i fundamentet, at de ikke kan repareres, sluttes af med en direkte appel:

”Vi opfordrer politikerne på Christiansborg til at gøre 3 ting, hvis de reelt har ambitioner om at bevare det offentlige sundhedsvæsen:

1) tilføre sundhedsvæsenet ressourcer, der modsvarer de politiske løfter

2) prioritere de begrænsede ressourcer og som ansvarsfulde ledere aktivt og utvetydigt meddele befolkningen, at der ikke er råd til at behandle alt - og med alle midler

3) lade sundhedsvæsenet have fokus på kerneydelsen: Patienterne og deres sundhed”.

I skrivende stund er der siden 17/2-2019 blevet indsamlet 780 underskrifter fra blandt andet læger, sygeplejersker og lægesekretærer.

Artiklen er opdateret 18/2-2019 kl. 15.45