Skip to main content

Læger: Psykiatriske patienter med misbrug lades i stikken

Et flertal af speciallægerne i psykiatri er utilfredse med den nuværende behandling af psykiatriske patienter, der samtidig har et misbrug, viser ny undersøgelse.

Foto: Colourbox.
Foto: Colourbox.

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

26. mar. 2018
3 min.

Ifølge en ny undersøgelse blandt speciallæger i psykiatri, som Lægeforeningen står bag, halter behandlingen gevaldigt med de mange patienter, der både har en psykiatrisk diagnose og et misbrug.

I alt 54 pct. af psykiaterne svarer, at disse patienter i dag ikke får en "god og velkoordineret behandling".

Undersøgelsen understreger baggrunden for, at Lægeforeningen - sammen med Dansk Psykiatrisk Selskab, Bedre Psykiatri og Danske Regioner - forleden lancerede et fælles udspil om at samle behandlingen af disse patienter. Nemlig hos regionerne.

I dag har regionerne alene ansvaret for psykiatrien, mens det er kommunerne, der tager sig af misbrugsbehandlingen.

At dømme efter undersøgelsen, er det en holdning, psykiaterne bakker op om - 44 pct. af dem erklærer sig enige eller meget enige i, at behandlingen ville blive bedre af at blive samlet hos regionerne. Kun 9 pct. er decideret imod en sådan løsning, mens ganske mange - 24 pct. - svarer "ved ikke".

Om undersøgelsen: Lægeforeningen udsendte 22. januar 2018 et spørgeskema til i alt 906 læger med speciale i psykiatri eller børne- og ungdomspsykiatri. Svarprocenten var 51%.

Lægeforeningen har i flere omgange været ude med riven efter de kommunale misbrugstilbud, og således også denne gang.

”Denne svært syge gruppe er igennem lang tid blevet svigtet. Flere kommuner har ikke været gode nok til at behandle misbrugere – blandt andet ved ikke at bruge metoder, som har dokumenteret effekt", siger Lægeforeningens formand Andreas Rudkjøbing.

"Oveni skal patienterne så samtidig modtage behandling for to lidelser, som ofte er forbundet med hinanden, to forskellige steder. Det fungerer ikke, og konsekvenserne er skræmmende. Mange bliver aldrig raske eller kommer ud af deres misbrug. Det kan ende med, at de, får andre sygdomme og dør alt for tidligt”, siger han.

Der er brug for regionernes sundhedsfaglige kompetencer til at give et løft i kvaliteten og sammenhængen. Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen

Det er mange patienter, det drejer sig om.

"Vi ved, at op imod 75 pct. af alle stofmisbrugere også har en psykisk lidelse. Der er brug for regionernes sundhedsfaglige kompetencer til at give et løft i kvaliteten og sammenhængen. Regionerne kan samle behandlingen i misbrugstilbud, som er højt specialiseret, og som kan arbejde tæt sammen med psykiatrien”, siger Andreas Rudkjøbing.

Åben dør

Parterne bag det fælles udspil skubber på en åben dør.

Lige før årsskiftet luftede sundhedsminister Ellen Trane Nørby også idéen om at samle behandlingen - en intention, der selvsagt faldt i god jord hos Lægeforeningen.

Intentionen blev beskrevet i rapporten "Sundhed hvor du er", som var en opfølgning på anbefalingerne fra Udvalget om det nære og sammenhængende sundhedsvæsen fra juni 2017.

"For at tilgodese en helhedsorienteret og sammenhængende behandling af den fornødne kvalitet og intensitet vil regeringen ændre den gældende fordeling af ansvaret for misbrugsbehandlingen for mennesker med psykiske lidelser, så denne samles i regionalt regi, der i forvejen har ansvaret for behandlingen af mennesker med psykiske lidelser". står der i "Sundhed hvor du er".

Men der er endnu uklart, hvad regeringens konkrete plan er - et udspil ventes her i foråret.

Ligeledes i foråret - til april - skal Lægeforeningens repræsentantskab på sit årsmøde vedtage et nyt psykiatriudspil, som præsenterer lægernes bud på løsninger på de udfordringer, som psykiatrien står overfor.