Skip to main content

Læger sender antallet af ambulanceudrykninger i vejret

Antallet af akutte ambulanceudrykninger i Danmark er steget markant, og det skyldes bl.a. at læger, der i stigende grad rekvirerer ambulancerne.

Anders Heissel, ah@dadl.dk

14. apr. 2015
2 min.

Antallet af akutte ambulanceudrykninger i Danmark er det seneste år steget med 14,4 pct. fra andet halvår af 2013 til andet halvår af 2014, skriver beredskabsinfo.dk.

Faktaboks

Fakta

Region Midtjylland har oplevet 14,3 procent flere udrykninger, og ifølge beredskabsinfo.dk, viser en analyse af tallene fra regionen, at især udrykninger til borgere med livstruende eller muligt livstruende tilstande – hastegrad A – stiger mest. Og at det især er vagtlæger og praktiserende læger, som i stigende grad rekvirerer ambulancer med hastegrad A. De praktiserende lægers brug af de akutte udrykninger er steget med ca. 50 pct., mens væksten hos vagtlægerne er 28 pct.

De senere år har der været en øget opmærksomhed på sygdomsområder, hvor hurtig indgriben kan være væsentligt for patienten, f.eks. mistanke om blodprop i hjertet og hjernen. Jan Nørtved Sørensen, enhedschef fra Den Præhospitale Virksomhed i Region Hovedstaden

Den største stigning er sket i Region Hovedstaden, hvor antallet af udrykninger på ét år er steget med 19 procent. Og ifølge Jan Nørtved Sørensen, enhedschef fra Den Præhospitale Virksomhed i regionen skyldes stigningen både en befolkningstilvækst og en opmærksomhed på, at hurtighed er afgørende for patienterne.

”De senere år har der været en øget opmærksomhed på sygdomsområder, hvor hurtig indgriben kan være væsentligt for patienten, f.eks. mistanke om blodprop i hjertet og hjernen, som også kan være en del af forklaringen på stigningen fra 2013 til 2014. Desuden er det velkendt fra både ind- og udland, at der historisk set har været en tendens til en tilvækst i ambulancekørsler. Og der har været en årlig stigning på 5-10 pct. i de fleste lande de sidste år, siger Jan Nørtved Sørensen.

Region Sjælland skiller sig ud med en mindre stigning end de øvrige regioner, og ifølge beredskabsinfo.dk kan det skyldes, at regionen allerede på et tidligere tidspunkt har haft en stigning i udrykninger.