Skip to main content

“Læger ser ofte indvandrerpatienten som en problempatient”

LÆGEDAGE: De praktiserende læger skal øve sig i at forstå indvandrerpatienten, siger praktiserende læge Nadja Naciye Elqin, der fredag holder kursus om indvandrerpatienten.

Nadja Naciye Elqin er praktiserende læge i Rødovre. Foto: Privat
Nadja Naciye Elqin er praktiserende læge i Rødovre. Foto: Privat

Freja Kierstein Johansen, freja.kierstein@hotmail.com

18. nov. 2016
2 min.

Mange flygtninge og indvandrere strander i det danske sundhedsvæsen, blandt andet fordi der opstår problemer hos deres praktiserende læge.

Det skyldes, at de praktiserende læger ikke forstår patienterne, og at patienterne ikke forstår lægerne, mener praktiserende læge Nadja Naciye Elqin, der i dag holder kursus om indvandrerpatienten på Lægedage.

“Lægerne ender med at overbehandle eller underbehandle patienterne, fordi læge og patient simpelthen går galt af hinanden. Det er et problem,” siger hun.

Lægerne glemmer, hvad patienten kan

Overbehandling og underbehandling fører ifølge Nadja Naciye Elqin til, at indvandrerpatienten bliver set på som besværlig og meget syg.

“Læger ser ofte indvandrerpatienten som en problempatient,” siger Nadja Naciye Elqin.

Misforståelserne skyldes ikke kun sproget. Lægen glemmer ofte, at patienten ikke nødvendigvis forstår den danske sarkasme, og patienten har heller ikke den samme basisforståelse for anatomi, sygdom og sundhedsvæsnet, som danskerne har, fortæller Nadja Naciye Elqin.

“I nogle lande er det enormt svært at behandle sygdomme, men i Danmark kan lægerne behandle det meste. Det ved indvandrerpatienten bare ikke, hvilket betyder at lægen potentielt sidder med en meget bange patient, når lægen fortæller, at han eller hun er syg,” siger hun.

Lægerne skal påtage sig en opdragerrolle over for patienten. Nadja Naciye Elqin, praktiserende læge

Lægerne skal opdrage

Nadja Naciye Elqin mener, at lægerne skal tilbage til noget grundlæggende for at hjælpe indvandrer-patienterne. Med det mener hun, at det er lægernes job at hjælpe patienterne; Lægerne skal både behandle, men også informere patienten.

“Lægerne skal påtage sig en opdragerrolle over for patienten: Hvordan fungerer lægen, hvad udreder vi for, hvorfor udreder vi, og hvordan udreder vi? Det kræver nok, at lægerne yder lidt ekstra,” siger Nadja Naciye Elqin.

Men hvis lægerne har defineret egne mål og værdier for almen praksis, bliver deres opdragerrolle lettere at udføre.

“Det bliver nemlig lettere at forklare lægens rolle til patienten. Og på den måde bliver man måske heller ikke så stresset af indvandrerpatienterne,” siger hun.

“Vend det til noget positivt”

Hvis stressen forsvinder er det også lettere at se indvandrerpatienten som en spændende og positiv udfordring i almen praksis, mener Nadja Naciye Elqin.

“Indvandrerpatienten kan lære lægen noget om andre livssyn og kulturer. Derudover værdsætter indvandrerpatienten dig som ingen andre - de er oprigtigt taknemmelige. Muligvis fordi de ikke har haft samme muligheder for lægehjælp i deres eget land,” siger hun og tilføjer:

“Alt i alt er det vigtigt at huske på, at udgangspunktet for læge og patient jo er meget oprigtigt - lægen vil hjælpe, og patienten vil hjælpes.”