Skip to main content

Læger skyder KOL-kampagne ned

Dansk Selskab for Almen Medicin opfordrer sine medlemmer til at boykotte KOL-opsporingskampagne, der mangler fokus på rygere og lægger ”unødigt pres” på almen praksis

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox (Foto: colourbox.com)

Klaus Larsen kll@dadl.dk

19. sep. 2016
2 min.

Lungeforeningen og Sundhedsstyrelsen har netop skudt en kampagne i gang til tidlig opsporing af KOL.

Kampagnen, ”Pust liv i din hverdag”, skal løbe i de næste to uger, og landets praktiserende læger har modtaget plakater til venteværelset med budskabet: ”Har du KOL? Heldigvis er det let at få klarhed” – og en opfordring til at få målt sin lungefunktion hos lægen: ”Det tager kun 10 minutter …”

”Der lægges op til udbredt screening af raske borgere”, mener Dansk Selskab for Almen Medicin, DSAM, som tager afstand fra kampagnen og råder sine medlemmer fra at bruge kampagnematerialet.

”Den tid, som vi i almen praksis bruger på raske patienter, der søger læge på grund af denne kampagne, må vi tage fra andre borgere med mere presserende og reelle behov”, lyder det bl.a. i en pressemeddelelse fra DSAM.

”Det er meget alvorligt set i lyset af, at der er tiltagende lægemangel i almen praksis. Det kan netop være de dårligst håndterede lungepatienter, som vi mister af fokus, når kampagner rettes mod de raske”.

DSAM kritiserer, at ingen af de praktiserende lægers organisationer er spurgt til råds, selv om kampagnen ”i høj grad involverer almen praksis”.

”Det er sandsynligt, at kampagnen vil medføre mange henvendelser til de praktiserende læger fra bekymrede borgere, der kommer for at få foretaget eller gentaget lungefunktionsmåling”.

Udover at lægge ”et unødigt pres” på almen praksis, kan der ikke dokumenteres en nyttevirkning af den valgte opsporingsstrategi, skriver DSAM.

DSAM mener, at Sundhedsstyrelsen burde have rettet kampagnen mod borgere med længerevarende symptomer i stedet for at skyde med spredehagl. En kritik, som DSAM har foreholdt Sundhedsstyrelsen.

Ifølge DSAM oplyser Sundhedsstyrelsen, at kampagnen bevidst har undladt at fokusere på rygning ”for ikke at stigmatisere rygerne, som udgør mere end 8 af 10 KOL-patienter”.

DSAM mener, at dette valg ”flytter fokus fra den eneste effektive behandling – rygestop – som jo uanset den aktuelle lungefunktion vil afføde mange positive helbredsvirkninger”.

Selv om DSAM tager afstand fra kampagnen, tilbyder selskabet dog fortsat at samarbejde med Lungeforeningen og Sundhedsstyrelsen om at ”få kampagnen justeret, så den klart rammer den målgruppe, som DSAM mener, er relevante, og i øvrigt ikke fokuserer blindt på lungefunktionsmåling”.