Skip to main content

Lægers industri-honorar klar til at blive offentliggjort

Nye regler betyder, at lægers indtjening på samarbejde med lægemiddel- og medicoindustrien bliver offentliggjort. Og hvis lægerne glemmer at anmelde samarbejdet, risikerer de bøde-straf.

Anders Heissel, ah@dadl.dk

1. okt. 2014
4 min.

Fra den 1. november vil offentligheden få indsigt i, præcis hvor meget danske læger tjener på at samarbejde med medicinalindustrien.

Faktaboks

Fakta

Som følge af et sæt nye regler for læger og andre sundhedspersoners samarbejde med lægemiddel- og medicovirksomheder vil det fremover fremgå af Sundhedsstyrelsens hjemmeside, hvor meget læger tjener på eksempelvis at holde foredrag eller rådgive virksomhederne som medlem af et advisory board.

I øjeblikket har 2341 læger ifølge Sundhedsstyrelsen tilladelse til at have et samarbejde med medicinalindustrien, og udover offentliggørelse af lægers indtjening betyder reglerne også, at det klart skitseres, hvornår lægerne skal have Sundhedsstyrelsens tilladelse, og hvornår de ikke skal, siger Kim Helleberg Madsen, enhedschef for apoteker & medicintilskud i Sundhedsstyrelsen.

Hvis man glemmer at anmelde eller søge om tilladelse til samarbejdet, så bryder man reglerne, og så der er risiko for et få en bøde. Kim Helleberg Madsen, enhedschef for apoteker & medicintilskud i Sundhedsstyrelsen.

Industribetalte kongresrejser

”En af de store ændringer er, at når det gælder bl.a. foredrag og forskning, skal lægerne ikke længere søge om tilladelse, men blot registrere tilknytningen, og kan derefter begynde samarbejdet uden forudgående accept fra vores side. Derimod kræver det tilladelse, hvis det handler om eksempelvis deltagelse i advisory board,” siger Kim Helleberg Madsen.

Desuden skal lægerne som noget nyt anmelde til Sundhedsstyrelsen, hvis de får deres tur til en faglig kongres i udlandet betalt af en medicinal- eller medicovirksomhed.

Glemsomhed straffes med bøde

Ifølge Sundhedsstyrelsen var der i perioden december 2010 – maj 2013 omkring 1340 tilfælde af læger, der af den ene eller anden grund glemte at søge styrelsen om tilladelse, og de fik ifølge Kim Helleberg Madsen en ”indskærpelse” om at søge tilladelse uden at det dog medførte flere sanktioner.

I de nye regler er der indføjet, at virksomhederne i forbindelse med samarbejdet skal gøre lægen opmærksom på, at det er lægens ansvar at søge om tilladelse eller registrere. Og der er risiko for bødestraf, hvis man som læge glemmer registreringen, siger Kim Helleberg Madsen.

”Hvis man glemmer at anmelde eller søge om tilladelse til samarbejdet, så bryder man reglerne, og så der er risiko for et få en bøde. Vi ved endnu ikke, hvor stor bøden bliver, da det vil være en praksis, som domstolene vil fastlægge,” siger han.

Det er – som i dag - alene lægen selv, der skal huske at lade sig registrere eller søge om tilladelse.

"Det er altså ikke virksomhedens pligt at registrere eller søge på vegne af lægen. Men en gang om året sender virksomhederne en liste med de læger, der har samarbejdet med, og så laver vi et krydstjek og følger op på de læger, der måtte have glemt det,” siger Kim Helleberg Madsen.

Lægeforeningen bakker op

Lægeforeningen har netop kritiseret, at det er lægerne – og ikke virksomhederne - der indberetter honoraret, da virksomhederne i forvejen indberetter til SKAT. Men derudover har Lægeforeningen bakket de nye regler op.

”Samarbejde mellem læger og industri er nødvendigt for at udvikle ny medicin og nye behandlingsformer. Men det er samtidig afgørende, at det er klare regler og en høj grad af gennemsigtighed, som regulerer samarbejdet med industrien. Vi har som læger en interesse i regler, der understøtter befolkningens tillid til læger, og at vi kan tåle det kritiske eksterne blik”, har Mads Koch Hansen, formand for Lægeforeningen, tidligere sagt.