Skip to main content

Lægesag fra Thisted fører til årlig tættekamsundersøgelse

Region Nordjylland har fundet fire læger, der ikke lever på til den faglige kvalitet, og sætter nu gang i en årlig tættekamsundersøgelse af alle regionens læger.

Anders Heissel, ah@dadl.dk

25. jun. 2015
3 min.

Læger ansat i Region Nordjylland kan hvert år se frem til at få gransket deres faglige kvalitet af deres leder. Og samlet set skal de lægelige chefer i regionen skærpe deres fokus på, at lægerne altid har et højt fagligt niveau.

Det er konklusionen i den undersøgelse, som Region Nordjylland for nylig satte i gang, efter at Sygehus Thy-Mors blev kritiseret for at anvende ikke-kvalificerede læger.

Undersøgelsen var både en lokal undersøgelse på Sygehus Thy-Mors, hvor tre kritiserede læger blev undersøgt nærmere. To af lægerne er ikke længere ansat ved regionen. Samtidig blev en generel regional kortlægning af lægers kvalifikationer sat i værk – en såkaldt tættekamsundersøgelse, hvor samtlige ledende overlæger i regionen skulle svare på, om deres læger havde de rette kvalifikationer.

Vi har gennemgået sagen nøje og kan konkludere, at der er tale om en isoleret problemstilling i Klinik Kirurgi på Sygehus Thy-Mors. Jens Winther Jensen, Region Nordjyllands sundhedsfaglige direktør

Faktaboks

Fakta

Psykiater med problemer

Undersøgelsen viser, at der ud over de tre læger på Sygehus Thy-Mors er dukket et enkelt tilfælde op i Klinik Nord i Psykiatrien i Nordjylland. Den pågældende psykiater har ifølge regionen haft psykiatriledelsens fokus i nogen tid og også før, undersøgelsen blev sat i gang. Psykiateren er blevet tilbudt hjælp til kompetenceudvikling.

Regionen konkluderer derfor, at der på Aalborg Universitetshospital og Sygehus Vendsyssel ikke er ansat ukvalificerede læger, siger Region Nordjyllands sundhedsfaglige direktør Jens Winther Jensen.

”Vi har gennemgået sagen nøje og kan konkludere, at der er tale om en isoleret problemstilling i Klinik Kirurgi på Sygehus Thy-Mors. Der er altså ikke grundlag for at stille spørgsmål ved den lægefaglige kvalitet og patientbehandling i Region Nordjylland. Vi har dog vurderet, at der skal strammes op på ledelsesansvaret, så det bliver helt klart, at den stedlige faglige ledelse tager sit ansvar. Her skal regionens administration også være tydelig i dialogen med og bakke den stedlige ledelse op,” siger sundhedsfaglig direktør Jens Winther Jensen i en pressemeddelelse.

Huller i regionens ansættelser

Regionen indskærper desuden, at sygehus- og klinikledelser i forbindelse med eksempelvis afgørelser fra Patientombuddet skal tage initiativ til at afholde en samtale med medarbejderen, hvor referatet vedlægges medarbejderens personalesag sammen med afgørelsen. Samtidig indskærper regionen, at der som hovedregel altid skal indhentes referencer ved en læges ansættelse.

”I vores regionale kortlægning har vi set huller på denne praksis, som vi nu strammer op på. Det er helt tydeligt, at patientsikkerheden går forud for alt. Det skal der ikke herske tvivl om,” siger sundhedsfaglig direktør Jens Winther Jensen.

Kritiseret læge ansat syv steder

Netop det hul i ansættelsen af læger har ifølge DR Nyheder betydet, at den ene af de kritiserede læger igennem en kort årrække har arbejdet på syv sygehuse over hele landet. Og selv om Sundhedsstyrelsen var blevet advaret om lægens tilsyneladende manglende kvalifikationer, blev de ikke delt eller indhentet af sygehusene ved ansættelserne. Lægen var bl.a. ansat på Aalborg Universitetshospital, Kolding Sygehus og Nykøbing Falster Sygehus.