Skip to main content

Lean på sygehusene skal være med til finde nordjyske besparelser

Region Nordjylland skal spare 155 millioner kroner i 2015. Der venter omlægninger, men næppe afskedigelser for regionens læger

Anne Steenberger, as@dadl.dk

10. sep. 2014
2 min.

Stationære behandlinger skal omlægges til ambulante. Det står der i en af kolonnerne i det regnestykke, som Region Nordjylland har opstillet og som, når 2015 er omme, skal have 155 millioner med to streger under – med et minus foran. Det er beløbet, der skal spares ifølge det budget, som regionsrådet netop er blevet enig om.

En anden post hedder omlægning af arbejdsgange på sygehusene. Derfor varer det ikke længe før hospitalsgange og mødelokaler i Nordjylland bliver befolket af lean-eksperter, som skal dissekere personalets arbejdsgange.

Samlet skal de to poster giver 25 millioner kroners besparelse.

Regionsrådsformand Ulla Astman tror ikke, at det kommer til ende med en samlet beskæring af antallet af lægestillinger.

”Jeg vil ikke afvise, at der kommer afskedigelser, men der vil til gengæld andre steder blive oprettet stillinger, så samlet set vil der i 2015 være lige så mange lægestillinger som i dag.”

Hun tilføjer:

”Vi mangler jo læger her i regionen, så der er ikke lige lagt op til lægefyringer. Og hvis det ender med, at der bliver læger til overs i Region Hovedstaden, skal vi da gerne aftage dem her i Nordjylland.”

Ulla Astmann har dog en forventning om, at effektiviseringerne kan komme til at koste stillinger i plejegruppen.

Samlet skal 75 millioner kroner af de 155 millioner findes på ”Forbedringer og effektivisering af sundhedsområdet.” Udover de nævnte ting, skal sygefraværet reduceres, det samme skal spild og overproduktion.

Budgetaftalen varsler endvidere en kommende strukturomlægning af sygehusene i regionen. Den skal forhandles her i efteråret og vil indbringe en årlig besparelse på 40 millioner kroner fra 2016.

Der kommer også et fornyet fokus på patientsikkerhed, således skal alle sygehuse i Region Nordjylland i gang med at bruge de metoder til kvalitetssikring, som er udviklet i projekt ”Patientsikkert sygehus.”