Skip to main content

Ledelsesmodel holder læger ude

"Vi står i et vadested", siger afgående regionsdirektør i Nordjylland om den knap to år gamle forløbsorienterede og af læger stærkt kritiserede ledelsesmodel på de nordjyske sygehuse - FLO. Formand for Overlægerådet på Aalborg Universitetshospital konkluderer: "Det er ikke blevet bedre med FLO."

Per Christiansen kommer til Region Hovedstaden med en stærkt kritiseret ledelsesmodel som en del af bagagen. (Foto: region Nordjylland)
Per Christiansen kommer til Region Hovedstaden med en stærkt kritiseret ledelsesmodel som en del af bagagen. (Foto: region Nordjylland)

Dorte R. Jungersen, dorte.r.jungersen@gmail.com

21. nov. 2014
4 min.

Da regionsdirektør i Nordjylland, Per Christiansen, forleden blev udnævnt som direktør for fusionen mellem Rigshospitalet og Glostrup Hospital, fremhævede han blandt sine meritter i det nordjyske etableringen af de fælles akutmodtagelser og lægeuddannelsen ved Aalborg Universitet.

Han nævnte ikke projekt FLO (Forløbsorienteret Ledelsesmæssig Organisering), som trådte i kraft for snart to år siden og som har betydet gennemgribende ændrindringer af ledelsesstrukturen på de nordjyske sygehuse.

Ændringer, der til lægernes utilfredshed har ført til, at afdelingerne og dermed afdelingsledelserne er nedlagt. Specialerne er i stedet koblet sammen i klinikker, der ledes af en klinikledelse bestående af en lægelig klinikchef samt to viceklinikchefer - den ene med ansvar for patientforløb - som næsten alle er sygeplejersker.

Altsammen sat i værk for at tilgodese det sammenhængende patientforløb på tværs af specialer og matrikler. Og i særlig grad de patienter, der fejler mere end en ting.

"Nej, jeg nævnte ikke FLO, for vi står i et vadested. Overordnet er man på plejesiden begejstret for FLO, mens lægerne er langt mere kritiske. Det skyldes bl.a., at de nye klinikledelser består af mange sygeplejersker og kun få læger. Til forskel fra de klassiske afdelingsledelser, hvor læger og sygeplejersker var ligeligt repræsenteret," siger Per Christiansen og fortsætter:

"Jeg har hidtil tænkt, at det nok ikke var så galt, idet det til enhver tid må være argumenterne, der tæller. Men jeg har formentlig undervurderet, at når der er stærk overvægt af sygeplejersker, bliver dagsordenen forkert og kommer til at bestå af de emner, der interesserer sygeplejersker. Og det betyder, at uddannelse og forskning måske ikke bliver tilstrækkeligt prioriteret."

Mere end organisationsændringer

"Men det grundlæggende i FLO - at vi skal tænke i sammenhængende patientforløb - er fortsat det, vi skal have fokus på. Herunder ideen om patientens team, der har sigte på ikke blot at gøre noget for, men også sammen med patienterne. Uden at jeg har alt for mange fordomme, vil jeg mene, at jo mere specialiseret behandlingen er, jo mindre tilbøjelig er man til at tænke over patientens aktive rolle, fordi man - behandlerne - synes, de ved bedst. Det er en reel problemstilling," fastholder Per Christiansen.

I det hele taget advarer han mod at reducere FLO til kun at handle om selve organisationsstrukturen: "FLO handler i høj grad om det teambaserede samarbejde om patienten. Ligesom vi har brugt mange ressourcer på at gennemføre 13 projekter om relationel koordinering faggrupperne imellem."

Nok har Per Christiansen taget lægernes kritik til sig, men: "Fra lægernes side har man underkendt eller ikke haft blik for, at sundhedsdirektøren og jeg, forud for at FLO blev til virkelighed, har været ude og tale med organisationer, forskere og ikke mindst ledere og medarbejdere. Så det har ikke bare været endnu en omstruktureringsmanøvre."

Overlægeråd: "Det er grebet forkert an"

Helle Laugesen, formand for Overlægerådet på Aalborg Universitetshospital er enig i det overordnede mål med FLO - at opnå bedre patientforløb.

"Men alene målt på det, er det ikke blevet bedre i de to år, vi har levet med den nye struktur. Og det er bestemt ikke tilfredsstillende. Jo, ting tager tid, men vi mener at kunne konkludere, at det er grebet forkert an. Vil man ændre på patientens forløb, må man tage udgangspunkt i det og ikke ty til gennemgribende ændringer af ledelsesstrukturen".

"Vi har loyalt ventet på, at den erkendelse også når frem til topledelsen. Der skal ske store ændringer i FLO, hvis det skal blive godt," siger Helle Laugesen og uddyber:

"Der er for få læger i de kliniske ledelsesgrupper - på såvel klinik- som afsnitsniveau. Dertil kommer, at læger ikke har klinikfri til at deltage i de møder, der fx afholdes på afsnitsniveau i dagtid. Dermed får de ikke deres indflydelse gjort gældende. Og derfor er det helt afgørende, at den lægelige ledelse bliver vægtet."

FLO er lige nu ved at blive midtvejsevalueret.