Skip to main content

Lille stigning i ansøgere til eksperimentel behandling

Sidste år blev 404 patienter med livstruende sygdom vurderet af et second opinion-panel. Det er lidt flere end året før. Men efter kritik af Rigsrevisionen vil Sundhedsstyrelsen nu øge kendskabet til muligheden for eksperimentel behandling.

Anne Steenberger, as@dadl.dk

27. feb. 2015
2 min.

Antallet af patienter, der får deres mulighed for at modtage eksperimentel behandling vurderet af et second opinion panel, er steget en lille smule, fra 354 i 2013 til 404 i 2014. Det fremgår af en årsrapport, som Sundhedsstyrelsen netop har udsendt.

På nær en enkelt patient drejer det sig i alle 404 tilfælde i 2014 om patienter med kræftsygdomme, hyppigst urologiske kræftsygdomme, lunge- og lungehindekræft, tyk- og endetarmskræft, brystkræft og gynækologiske kræftsygdomme.

I december 2014 kritiserede rigsrevisionen og statsrevisorerne Sundhedsministeriet for nogle forhold vedrørende ordningen med eksperimentel behandling. Blandt andet mente de, at informationen til patienterne om muligheden for eksperimentel behandling er mangelfuld.

Ordningen, der blev indført den 1. januar 2003, har til formål at give patienter mulighed for at henvise patienter med en livstruende behandling til eksperimentel behandling. Ordningen gælder patienter, som efter den behandlende sygehuslæges vurdering, ikke umiddelbart kan tilbydes yderligere behandling. Her kan sygehuslægen indstille, at Sundhedsstyrelsen skal vurdere, om patientens tilfælde skal forelægges et ekspertudvalg – et second opinion-udvalg – for eventuelle at pege på relevante behandlingsmuligheder.

Men ordningen har ikke fungeret godt nok, fandt altså Rigsrevisionen. Udover at kendskabet til ordningen ikke har været godt nok, mente de i deres beretning fra december sidste år, at der var usikkerhed om, hvad second opinion og livstruende sygdom egentlig dækker over.

Årsrapporten fra 2014 synes at bekræfte, at det næsten kun er kræftpatienter, der får tilbudt muligheden for en second opinion. Men i en pressemeddelelse i forbindelse med rapporten, lover Sundhedsstyrelsen, at den vil ”sætte fokus på. Hvordan alle patienter med livstruende sygdomme kan få bedre information om ordningen.” Det skal ske i et samarbejde med regioner og patientforeninger, står der.