Skip to main content

Lovstramning: Psykiatere har fået nok

Der er efterhånden så mange juridiske og bureaukratiske barrierer for medicinering af svært psykisk syge patienter, at det går ud over personalets og patienternes sikkerhed, mener Dansk Psykiatrisk Selskab. Psykiateren Henrik Day Poulsen tør ikke længere passe de mest syge og beder om forflyttelse.

Er man indlagt på lukket afsnit, har man næsten altid brug for medicin. Psykiaterne er betænkelige ved al den jura, der efterhånden overruler lægens faglighed.
Er man indlagt på lukket afsnit, har man næsten altid brug for medicin. Psykiaterne er betænkelige ved al den jura, der efterhånden overruler lægens faglighed. (Foto: colourbox.com)

Klaus Larsen kll@dadl.dk

28. aug. 2014
4 min.

Psykiaterne er trætte af politisk detailregulering i deres lægelige arbejde med de sværest psykisk syge. Det fremgår af et høringssvar fra Dansk Psykiatrisk Selskab til sundhedsministerens forslag om ændring af lov om anvendelse af tvang i psykiatrien.

Høringssvaret indledes med ”samlet set” at rose ændringsforslagene til psykiatriloven som ”positive med deres overordnede fokus på patientrettigheder, patientinddragelse og ønsket om at begrænse brugen af tvang” i form af bæltefikseringer.

Men psykiaterne forsøger også at fortælle politikerne, at tvangsforanstaltningerne i forhold til de sværest psykisk syge bør ses som en forpligtelse i forhold til de patienter, der på grund af deres svære, og ofte uerkendte sygdom, risikerer at bringe deres egne og andres liv og helbred i fare.

Frihedsberøvelse uden medicin ”er uetisk”

I dag er det psykiatrien, der på samfundets vegne varetager denne forpligtelse. Men hvis behandlingssystemet ikke får rammer til at udføre opgaven, vil det ifølge DPS gå ud over både patienter, pårørende og selve behandlingssystemets kvalitet.

DPS kalder det direkte ”uetisk”, at flere og flere patienter frihedsberøves uden at få den fornødne medicinske behandling. ”Stort set alle patienter, der indlægges på et lukket afsnit, har brug for medicin”, påpeger DPS og tilføjer:

”I flere lande giver en frihedsberøvelse automatisk adgang til behandling med medicin, om nødvendigt med tvang. I Danmark er det blevet vanskeligere og vanskeligere at iværksætte en tvangsbehandling. Resultatet er at patienter ikke sjældent er frihedsberøvede i op til en måned, før man påbegynder behandlingen. I ventetiden er det nødvendigt at bruge andre former for tvang”.

Myndighedernes patientklagesystem har strammet praksis år for år, og de mange ændringer har gjort det svært for de psykiatriske afdelinger at følge med i de konstant ændrede lovændringer og lovfortolkninger.

”Mange sager vedrørende beslutning om tvangsbehandling bliver således underkendt på grund af formelle fejl – og man må starte helt forfra. Det forlænger patienternes indlæggelse unødigt”, påpeger DPS.

Day Poulsen: Psykiatriloven fremmer vold

De mange stramninger og formalia omkring tvangsanvendelsen har allerede fået som konsekvens, at den kendte psykiater Henrik Day Poulsen nu siger stop.

Henrik Day Poulsen, der er overlæge på en lukket afdeling på Bispebjerg Hospital, har bedt om forflyttelse til en roligere afdeling, bekendtgjorde han i sin klumme i Berlingske onsdag. Og han lægger ikke skjul på, at det sker som en direkte følge af en psykiatrilov, der nu snart vil forlange, at han ”skal diskutere alternativer til medicin med patienter, som mener, at de ikke er syge”.

Henrik Day Poulsen opregner en række hændelser, som ifølge ham viser, at det allerede er helt galt i psykiatrien. Det sker under overskriften ”Psykiatriloven fremmer vold”. I klummen fortæller han, at han har arbejdet som læge i psykiatrien siden 1993, og at han aldrig, indtil 2014, har været udsat for vold.

”Men i år fik jeg et hårdt slag på øret, så jeg måtte gå hjem med en summende fornemmelse, og måneden efter fik jeg væltet et tungt bord ned over mig og var en millimeter fra at brække mit skinneben”, fortæller psykiateren. Begge patienter var svært sindssyge og ventede på at blive tvangsbehandlet.

”Jeg tør ikke mere”

Den værste hændelse fandt dog sted for to uger siden, fortsætter han. Ved stuegang undersøgte Henrik Day Poulsen en muskuløs, ung mand, som mente, at man ”stjal ånderne ud af kroppen på ham” og var svært paranoid. Manden var rolig og ville ikke have medicin. Lægen måtte vente med at medicinere, til patientens klage – der har opsættende virkning – kunne behandles halvanden uge senere.

”To dage efter skete det. Patienten angreb en medpatient med et flækket stoleben og slog ha 20 gange i hovedet. Jeg fik fremvist stuen om morgenen, som lignede et slagtehus med blod overalt”, fortæller Henrik Day Poulsen og tilføjer, at han med stor sandsynlighed kunne have afværget overfaldet, hvis loven havde givet ham mulighed for det.

Nu har han imidlertid sagt stop.

”Hvem skal så passe de sværest syge? Ja, ikke jeg, selv om min spidskompetence klart er denne gruppe. Jeg tør ikke mere. Og slet ikke efter det nye lovforslag, som kun fokuserer på de sindssyges rettigheder og ignorerer personalets sikkerhed”, skriver Day Poulsen. Og slutter:

”Djøf-kulturen og Sundhedsstyrelsen har vundet. Jeg giver som læge op”.

Læs Henrik Day Poulsens klumme i Berlingske (link)