Skip to main content

Mads Koch: Krystalklare regler skal sikre lægers troværdighed

Lægeforeningen og Lægevidenskabelige Selskaber (LVS) indskærper med et nyt kodeks over for danske læger, at de bør sikre deres habilitet, når de rådgiver myndigheder om medicin eller medicinsk udstyr.

Anders Heissel, ah@dadl.dk

6. feb. 2015
2 min.

Når læger rådgiver myndigheder, videnskabelige selskaber eller andre om medicin eller medicinsk udstyr er det helt afgørende, at der aldrig må kunne sættes en finger på deres habilitet.

Faktaboks

Fakta

Derfor har Lægeforeningen og LVS sammen lavet en ny udgave af kodeks for lægefaglig rådgivning, der viser, hvad læger bør sikre sig, når de rådgiver myndigheder.

”Råd fra læger, der vejleder myndigheder om lægemidler eller medicinsk udstyr, kan have enorm betydning for både patienters helbred og samfundets økonomi. Vi har som læger en interesse i, at befolkningens har tillid til lægers habilitet, når de rådgiver myndigheder”, siger Mads Koch Hansen, formand for Lægeforeningen i en pressemeddelelse.

Vi har som læger en interesse i, at befolkningens har tillid til lægers habilitet, når de rådgiver myndigheder. Mads Koch Hansen, formand for Lægeforeningen

I det nye kodeks fremgår det bl.a., at for at underbygge troværdigheden af rådgivningen som læge, skal man eksempelvis oplyse om "eventuelle økonomiske relationer eller ansættelsesforhold i forhold til interessenter i sagen, herunder bl.a. samarbejde med eller ansættelse i lægemiddelvirksomheder.”

Mads Koch Hansen peger på, at det grundlæggende er myndighedernes opgave at sikre, at både læger og myndigheder ved, hvad de har at rette sig efter, når læger skal rådgive om medicin eller medikoudstyr.

”Derfor ser jeg også frem til den krystalklare og grundige vejledning om lægers habilitet fra Sundhedsministeriet, som Lægeforeningen har efterlyst i snart to år. Der skulle være en vejledning på vej. Men lægerne kan ikke vente længere. Vi har med det nye kodeks selv taget affære for at styrke kvaliteten og gennemskuelighed i lægers rådgivning”, siger Mads Koch Hansen.