Skip to main content

Mæslinge-vaccine beskytter ikke bare mod mæslinger

Alvorlige infektioner og efterfølgende hospitalsindlæggelser af børn kan undgås, hvis alle danske børn MFR-vaccineres korrekt inden de fylder 16 måneder. Tidspunkt og rækkefølge for vaccination er vigtigt, men mindre end halvdelen af danske børn vaccineres efter anbefalingerne i børnevaccinationsprogrammet.

(Foto: colourbox.com)

Marie Rathcke Lillemark, mrl@dadl.dk

27. feb. 2014
3 min.

Den levende, svækkede MFR vaccine, som benyttes i børnevaccinationsprogrammet beskytter ud over mæslinger, fåresyge og røde hunde også imod andre infektioner med efterfølgende hospitalsindlæggelser. Det viser et nyt dansk studie støttet af Danmarks Grundforskningsfond, som netop er offentliggjort i The Journal of the American Medical Association (JAMA).

”Børn, der har fået MFR vaccinen, har 14 pct. færre indlæggelser med alle typer af infektioner end børn, der endnu ikke har fået vaccinen,” siger postdoc på Statens Serum Institut Signe Sørup, en af forskerne bag studiet.

Børn, der har fået MFR vaccinen, har 14 pct. færre indlæggelser med alle typer af infektioner end børn, der endnu ikke har fået vaccinen. Postdoc på Statens Serum Institut Signe Sørup

MFR vaccinen mindsker antallet af indlæggelser forårsaget af infektioner både i øvre luftveje, nedre luftveje, mave-tarm kanalen og andre steder. Størst effekt er der på infektioner i de nedre luftveje, hvor de MFR-vaccinerede børn har 20 pct. færre indlæggelser.

Forskerne estimerer, at for hver 200 børn, der vaccineres rettidigt med MFR, kan man undgå én indlæggelse af et barn i alderen 16-24 måneder. Det kan i Danmark blive 150 færre indlæggelser om året.

Tidspunkt og rækkefølge af vaccinationer er vigtigt

Studiet viser, at nok vaccineres næsten 90 pct. af danske børn, inden de er to år gamle, men under halvdelen af dem bliver det på det rette tidspunkt. Det kan have konsekvenser, for børn, der får vaccinen inden 16 måneder, har færrest hospitalsindlæggelser, nemlig 4,6 pct. imod 5,1 pct. af de børn, der vaccineres senere.

”Det betyder selvfølgelig ikke, at det kan være lige meget at lade sig vaccinere, hvis man ikke nåede det til tiden; uanset hvad, så har det en gavnlig effekt at få MFR vaccinen,” siger Signe Sørup.

Faktaboks

Fakta

Vaccinationen beskytter desuden bedst, når den anbefalede rækkefølge i børnevaccinationsprogrammet følges. Normalt vaccinerer man mod difteri, tetanus (stivkrampe, red.), kighoste, polio og Haemophilus influenzae type b ved 3, 5 og 12 måneder og MFR ved 15 måneder. En mindre gruppe børn får MFR vaccinen mellem anden og tredje dosis af di-te-ki-pol-Hib-vaccinen, og det kan være et problem.

”Dem der har fået penta-3 (3. dosis af den pentavalente di-te-ki-pol-Hib-vaccine, red.) som den seneste efter MFR, har 62 pct. flere indlæggelser end dem, der havde fået MFR som den seneste vaccine,” siger Signe Sørup og understreger, at det er en lille andel af børnene, der ikke følger den anbefalede rækkefølge.

Tidligere studier fra lavindkomstlande har vist, at mæslingevaccinen reducerer sygelighed og dødelighed blandt små børn. Resultaterne fra det danske studie bekræfter, at en lignende effekt kan ses i højindkomst lande som Danmark. De immunologiske årsager til MFR-vaccinens generelle beskyttelse mod infektioner er endnu ikke kendt.