Skip to main content

Magnus Heunickes løfte til sundhedsansatte: "Jeres nødråb er opfanget"

Ved overdragelsen af Sundheds- og Ældreministeriet roste Magnus Heunicke sin forgænger, Ellen Trane Nørby, for at have "turdet udfordre både læger og eksperter". Han lovede de ansatte i sundhedssystemet, at han har hørt nødråbene om at være "så pressede, at det kan gå ud over både jeres hverdag og jeres mulighed for at bruge jeres faglighed".
Foto: Uffe Weng
Foto: Uffe Weng

Marianne Fajstrup, mfa@dadl.dk

28. jun. 2019
4 min.

Ved den traditionelle ministeroverdragelse i Sundheds- og ældreministeriet henvendte Magnus Heunicke (S) sig direkte til hele sundhedsvæsenet for første gang som sundhedsminister.

"Jeg vil sige til medarbejderne. Både dem på gulvet og dem i toppen. Ikke kun i ministerier og styrelser, men til alle, der arbejder i sundhedsvæsenet og i ældreplejen. Alle jer, der har dedikeret jeres liv til at hjælpe os andre; til bogstavelig talt at stå med vores liv i jeres hænder; til at behandle, trøste, træne og hjælpe. Til jer vil jeg sige: uden jer var vi intet. Og jeg ved godt, at I løber stærkt - også FOR stærkt nogen gange. Jeg ved, at I har råbt vagt i gevær i de sidste flere år. Jeg ved, at I nogen gange er så pressede, at det kan gå ud over både jeres hverdag og jeres mulighed for at bruge jeres faglighed. Til jer vil jeg sige: Jeres nødråb er opfanget," lød det fra den nye sundheds- og ældreminister, der ikke helt overraskende også udtrykte, at hans område er det vigtigste i hele regeringen:

Jeg må være ærlig at sige, her på min første dag, at jeg er bekymret for, om vi er ved at have skabt et sundhedsvæsen, der i for høj grad tilgodeser dem, der i forvejen er ressourcestærke.

"I Danmark er det sådan, at vi skal regne med, at sundhedsvæsenet er der for alle. Med kvalitet og tid. Med råd til behandling. Vores ældre skal regne med, at samfundet er der, når man efter et langt liv har brug for en hånd. Det er kronjuvelen i vores danske velfærdssamfund. Vi siger, at vi i Danmark har fri og lige adgang til sundhed. De to begreber, fri og lige, er lige vigtige og mig. Det er, når vi er allermest sårbare og udsatte, at vi har brug for et stærkt velfærdssamfund. Og jeg må være ærlig at sige, her på min første dag, at jeg er bekymret for, om vi er ved at have skabt et sundhedsvæsen, der i for høj grad tilgodeser dem, der i forvejen er ressourcestærke," sagde Magnus Heunicke, som dermed berørte målsætningen i regeringsaftalen om at gøre noget ved uligheden i sundhedsvæsenet.

En national handlingsplan for mental sundhed

Han indledte med at tale om psykiatrien, som er udtrykkeligt nævnt i det politiske aftalepapir med en 10-års-plan og en hensigt om flere psykiatere og flere senge. Magnus Heunicke kom særligt ind på børne- og ungepsykiatrien:

"Jeg vil invitere til et bredt politisk samarbejde. De mest langtidsholdbare løsninger skabes i fællesskab. Og en af de ting, jeg mener, vi bør løfte i fællesskab, det handler om vores børn og unge, som mistrives - som har psykisk sårbarhed. De, der lever et liv og har nogle problemer, som de ikke burde have. Det burde et nyvalgt folketing kunne samles om at finde en løsning på. Vi må kunne blive enige om en national handlingsplan for mental sundhed og helt generelt sikre en psykiatri, ikke kun for vores børn og unge, men for alle, der har brug for det. En psykiatri, der favner både de meget syge, men også dem, der mistrives og har brug for en hjælpende hånd," sagde han.

Ellen Trane Nørby (V) Foto: Flemming Leitorp

Lægerne blev nævnt direkte i tiltrædelsesaftalen en enkelt gang, nemlig da Magnus Heunicke henvendte sig til sin forgænger i embedet, Ellen Trane Nørby (V):

"Det har aftvunget kæmpe respekt ikke bare blandt aktører på sundhedsområdet, men også blandt de politiske kolleger/konkurrenter på Christiansborg, hvor stor din arbejdsindsats er og hvor lynhurtigt du sætter dig ind i sagerne. Du holder fast i, at du ikke er embedsmand. Du er politiker. Og du har turdet udfordre både læger og eksperter," lød det fra Magnus Heunicke, som ikke uddybede, om det er en politisk målsætning for ham at vise det samme mod.

Bonsaitræ og hasholie

Ved overdragelsen i Sundhedsministeret i Holbergsgade 6 i København forærede Magnus Heunicke den afgående ældreminister Thyra Frank (LA) et bonsaitræ, "fordi de alle er unikke og kræver særlig pleje", og til Ellen Trane Nørby havde han køb en flaske cannabisolieshampoo - "kun til udvortes brug!".

De meningsfyldte drillegaver har været en tradition ved ministeroverdragelser, siden Jytte Hilden i 1996 gav et par hjemmesyede grydelapper til den nye kulturminister, Ebbe Lundgaard. Thyra Frank gav den nye ældreminister et Krakskort over Danmark, så han kan huske at komme ud i landet og se, hvordan de ældre har det. Af Ellen Trane Nørby fik han et par dykkerbriller og svømmefødder, som skal hjælpe ham med både at "dykke dybt ned i detaljerne og flyde ovenpå politisk".

LÆS OGSÅ:

Her er lægeformændenes ønskeseddel til Magnus Heunicke

”Han er god til at kommunikere bløde værdier”

Magnus Heunicke er ny sundhedsminister