Skip to main content

Medicinrådet lemper sin habilitetspolitik

Det bliver lettere at finde fagfolk til Medicinrådets fagudvalg og andre fora. Man er nu ikke længere inhabil, hvis man for f.eks. halvandet år siden deltog i en industrisponsoreret kongres.

©2017 Palle Peter Skov
©2017 Palle Peter Skov

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

27. nov. 2017
3 min.

Efter mange måneders besvær med at finde tilstrækkeligt med fagfolk til at bemande Medicinrådets fagudvalg, har rådet nu lempet sin habilitetspolitik. Det fremgår af en ny oversigt - en præsentation, som den kaldes - på rådets hjemmeside: Sådan er Medicinrådets habilitetsregler – kort fortalt.

Tidligere var faglige eksperter, som blev udpeget til fagudvalgene som udgangspunkt inhabile, hvis de havde deltaget i f.eks. kongresrejser betalt af medicinal- og medikoindustrien inden for de seneste to år. Som der står i reglerne fra marts 2017:

"Normalt vil der ikke længere foreligge specifik inhabilitet, når et forhold ligger mere end to år tilbage..." - med andre ord: der var inhabilitet, hvis der havde foreligget "et forhold" inden for de seneste to år.

På den opremsede liste over "forhold" står desuden denne definition:

"Deltagelse i rejser og konferencer betalt af en virksomhed, som har et lægemiddel til behandling eller i konkurrence hermed inden for det givne terapiområde".

Ifølge den nye oversigt er det ikke længere tilfældet:

"Du kan (som udgangspunkt) ikke deltage i Medicinrådets arbejde, hvis...... du får sponsoreret kongresdeltagelse eller rejser af en ansøgende eller konkurrerende virksomhed, mens du er råds- eller fagudvalgsmedlem".

Eventuelle sponsorrejser eller lignende to år tilbage tæller således ikke længere med i vurderingen af lægernes habilitet. Toårsreglen gælder dog fortsat stadig, hvis lægen har siddet i et advisory board hos en "ansøgende eller konkurrerende virksomhed", hvilket i princippet vil sige dem alle inden for det givne felt.

Ændringen vækker glæde i Lægemiddelindustriforeningen (Lif):

"Der har hersket stor usikkerhed om, hvordan reglerne skulle fortolkes, men med denne præsentation skulle det gerne være klart for alle, hvornår man er habil, og hvornår man er inhabil," siger koncerndirektør Ida Sofie Jensen i en kommentar på Lifs hjemmeside.

”Det er fornuftige habilitetsregler, som sikrer habilitet i Medicinrådets arbejde, uden at det betyder, at alle læger skal stille deres efteruddannelse på hold for at være klar til at indgå i et eventuelt fagudvalg. At reglerne nu er er beskrevet klart, vil forhåbentlig fjerne eventuel tvivl hos lægerne om efteruddannelse og habilitet. Og samtidig vil det forhåbentlig gøre det lettere at rekruttere læger til fagudvalgene”, slutter Ida Sofie Jensen.

Konsekvenser for efteruddannelsen

Medicinrådets oprindelige regler har imidlertid allerede fået konsekvenser for en række lægers efteruddannelse. Både Region Syddanmark og Region Midtjylland har besluttet fra årsskiftet helt at droppe industrisponsorering af deres lægers efteruddannelse for i stedet at betale den selv. Baggrunden er, at de to regioner ønsker, at deres læger skal kunne sidde i disse fagudvalg og andre fora i Medicinrådet.

Beslutningen i de to regioner har ført til usikkerhed blandt læger - og deres ledere - bl.a. om planlagt efteruddannelse for slet ikke at tale om, hvordan de nye regler kom til at se ud efter 1. januar.

For nylig offentliggjorde Region Syddanmark sine retningslinjer om emnet, men i Region Midtjylland er sagen blevet politisk, efter at Anders Kühnau (S), som netop er blevet regionsrådsformand efter det nylige valg, har insisteret på, at hospitalsudvalget i regionen tog den op. Spørgsmålet om lægers efteruddannelse er på udvalgets dagsorden ved dets møde i dag.

Her skal politikerne debattere et udkast til nye retningslinjer.

Den politiske reaktion er kommet i kølvandet på et offentligt brev, som samtlige lægeforeninger i Region Midtjylland sendte for nylig, hvordi de udtrykte skepsis over for det kommende forbud og ikke mindst regionens mulighed for at skaffe finansiering til den nødvendige efteruddannelse. I brevet bad lægerne direkte om en revurdering af forbuddet.

Læs også: Et klassisk catch-22 har ramt regionernes prioriteringsråd for medicin

Læs også: Overlæge: »Man bliver ikke klogere af at få tilbudt mindre viden«

Læs også: Man bliver heller ikke klogere af misinformation…

Læs også: Mats Lindberg: Debatten om underleverandørstyret efteruddannelse

Læs også: Toppolitiker: Sponsorforbud er en ommer