Skip to main content

Medicinrester trodser renseanlæg

Vandforsyningen i Aarhus har fundet seks forskellige, miljøskadelige medicinrester i de lokale åer.

En risiko er, at antibiotikarester påvirker genpuljen af bakterier og dermed resistenspresset på længere sigt. Foto: Colourbox
En risiko er, at antibiotikarester påvirker genpuljen af bakterier og dermed resistenspresset på længere sigt. Foto: Colourbox
20. apr. 2015
2 min.

Aarhus Vand, som er den jyske bys kommunale vandforsyning, har fundet seks forskellige, miljøskadelige medicinrester i de lokale åer. Det viser, at traditionelle renseanlæg ikke kan rense for alle lægemiddelrester, skriver fagbladet Ingeniørens netavis, ing.dk.

Undersøgelsen som er publiceret i Spildevandsteknisk Tidsskrift, har ledt efter 49 lægemiddelstoffer i udløbene ved henholdsvis Egå og Viby renseanlæg ved Aarhus og den viser, at man i dag ikke kan rense for alle lægemiddelrester på anlæggene.

”Desværre kan vi kun måle på 49 stoffer med de nuværende målemetoder, og det er jo i virkeligheden et problem. Det ville være relevant at se på de langt over tusind lægemidler, der bliver brugt i Danmark”, siger Karen Klarskov Møller, Arbejdsmiljøleder hos Aarhus Vand, til ing.dk.

Ifølge farmaceut og professor på Københavns Universitet Bent Halling-Sørensen bør man især være på vagt over for især antibiotikarester – uanset den videre fortynding i åerne.

”Det er ikke sikkert, at det påvirker fiskene direkte. Men det påvirker genpuljen af bakterier og dermed resistenspresset på længere sigt. Det er jo den store skræk”, siger han.

”Der er formentlig ganske lidt tilbage, når vandet er fortyndet i åerne, men det bidrager alt sammen til en fælles resistens”.

Relevante renseteknologier er under udvikling, og der er kommet øget fokus på problemet, efter at blandt andet hovedstadskommunerne gennem flere år har varslet krav om, at hospitalerne skal tage bedre hånd om deres spildevand. De første resultater fra pilotprojekter på Herlev Hospital og Rigshospitalet er nu ved at vise de første resultater, oplyser ing.dk.