Skip to main content

Medicinske nyheder

Redigeret af læge Claudio Csillag, claudio@dadlnet.dk

9. jan. 2009
6 min.

Højere blodtryk reducerer mortalitet hos hjerteinsufficienspatienter> Heart

Et højere systolisk blodtryk er associeret med lavere mortalitet hos patienter med kronisk hjerteinsufficiens - i modsætning til hos personer uden hjertesvigt, hvor højere systoliske værdier er relateret til højere mortalitet.

Det fremgår af en artikel publiceret i januarnummeret af Heart.

Ifølge førsteforfatteren Claire Raphael fra St. Mary's Hospital and Imperial College i London reflekterer et lavt blodtryk en lav uddrivningsfraktion hos denne patientgruppe.

I artiklen identificerede hun ti studier, hvori man havde vurderet den risiko, der er associeret med variationer i det systoliske blodtryk hos personer med kronisk hjerteinsufficiens.

Studierne omfattede i alt 8.088 personer og havde en opfølgning svarende til 29.222 personår. Det gennemsnitlige systoliske blodtryk var 124,9 mmHg.

»Samtlige studier viste, at et højere systolisk blodtryk var en favorabel prognostisk markør ved kronisk hjerteinsufficiens«, skriver forfatteren.

Hver 10 mmHg-stigning i det systoliske blodtryk blev associeret med en reduktion i mortaliteten på 13%. Associationen var ikke påvirket af ætiologi eller behandling med betablokker eller angiotensinkonverterende enzym (ACE)-hæmmer.

Torsten Toftegård Nielsen, Hjertemedicinsk Afdeling B, Skejby Sygehus, kommenterer: »Artiklens budskab, at det systoliske blodtryk hos svært hjerteinsufficiente patienter er bestemt af hjertets pumpefunktion og dermed er omvendt relateret til dødeligheden, er ikke overraskende, men væsentlig at erindre sig i det daglige kliniske arbejde, ikke mindst fordi den medicinske behandling af hjerteinsufficiens og forhøjet blodtryk i dag i vidt omfang er den samme«.

Raphael CE, Whinnett ZI, Davies JE et al. Quantifying the paradoxical effect of higher systolic blood pressure on mortality in chronic heart failure. Heart 2009;95:56-62.

Antipsykotika er en mulig adjuverende behandling mod refraktære smerter
> Cochrane Database Syst Rev

Antipsykotika kan være gavnlige som adjuverende terapi mod behandlingsrefraktære smerter, men kan give en risiko for sedation og ekstrapyramidale bivirkninger, konkluderes det i et Cochrane-review i det seneste nummer af Cochrane Database of Systematic Reviews.

I analysen blev der identificeret 11 randomiserede undersøgelser med 770 patienter, som fik i alt ni forskellige perorale antipsykotiske præparater mod både akutte og kroniske smerter (bl.a. terminal cancer, postherpetisk neuralgi, trigeminusneuralgi, migræne, kronisk spændingshovedpine og myokardieinfarkt).

Ifølge førsteforfatteren Stefan Seidel fra Medical University of Vienna er resultaterne blandede. Der var en positiv virkning på alle former for hovedpine, mens neuropatiske smerter havde både positive og negative resultater. I det største studie med 316 patienter påviste man en positiv virkning på smerterne efter myokardieinfarkt.

Kun fem af studierne opfyldte de prædefinerede kriterier for metaanalysen. Generelt var effekten positiv: number needed to treat var 2,6 med en standardiseret gennemsnitsdifferens (weighted mean difference) på -1,78 (konfidensinterval -2,71 til -0,85). Studierne med dikotomiske data resulterede i en relativ risiko på 0,43.

Forfatterne påpeger dog, at studierne var små og heterogene, og resultaterne var blandede. »Større placebokontrollerede og dobbeltblindede studier er nødvendige«, konkluderede de.

Troels Stahelin Jensen, Neurologisk Afdeling, Århus Universitetshospital, kommenterer: »Studierne i Cochrane-analysen omhandler vidt forskellige smertetilstande med helt forskellige mekanismer som grundlag. De anvendte farmaka er ligeledes vidt forskellige, og det samme er de smerteregistreringer, der blev foretaget, så en metaanalyse alene på det grundlag er risikabel. Hertil kommer, at en række antipsykotika, især de lidt ældre former, har betydelige ekstrapyramidale og sedative bivirkninger. En evt. anvendelse af antipsykotika til behandling af en eller flere smertetilstande må derfor afvente større randomiserede kontrollerede undersøgelser herunder anvendelse af positivt kontrolmedikament«.

Interessekonflikter: Troels Stahelin Jensen har fungeret som konsulent for medicinalfirmaerne Pfizer, Eli Lilly og Grünenthal.

Seidel S, Aigner M, Ossege M et al. Antipsychotics for acute and chronic pain in adults. Cochrane Database of Systematic Reviews 2008(4);CD004844.

Blodtryksbehandling uden diuretika reducerer mortalitet
> N Engl J Med

En treårs behandling af arteriel hypertension med en kombination af amlodipin og benazepril reducerer risikoen for kardiovaskulær død og andre vigtige effektmål med 20% i forhold til behandlingen med hydrochlorthiazid og benazepril, konkluderes det i en prospektiv, randomiseret og dobbeltblindet undersøgelse publiceret i december i New England Journal of Medicine.

Kenneth Jamerson fra University of Michigan i Ann Arbor randomiserede sammen med kollegaer fra 548 centre i USA, Danmark, Sverige, Finland og Norge 11.506 patienter til en af de to behandlingsstrategier. Patienterne var i gennemsnit 68 år gamle, og 60% havde anamnese af bl.a. diabetes, iskæmisk hjertesygdom og apopleksi.

Det primære effektmål inkluderede kardiovaskulær død, ikkefatalt myokardieinfarkt, ikkefatal apopleksi, indlæggelse på grund af angina, genoplivning efter hjertestop og koronar revaskularisering.

Studiet blev afbrudt før tid. Efter 36 måneder havde 9,6% af patienterne i amlodipin-benazepril-gruppen nået effektmålet mod 11,8% i den anden gruppe (hazard ratio: 0,80).

Det gennemsnitlige blodtryk var hhv. 131,6/73,3 mmHg og 132,5/74,5 mmHg.

Christian Torp-Pedersen, Kardiogisk Afdeling, Gentofte Hospital, kommenterer: »Dette er et vigtigt studium, som klart dokumenterer, at kombinationen af en ACE-hæmmer med amlodipin var at foretrække frem for kombination med hydrochlorothiazid. Imidlertid var der også en næsten 10% ringere blodtryksreduktion i hydrochlortiazidgruppen, og denne forskel kan eventuelt forklare udfaldet«.

Jamerson K, Weber MA, Bakris GL et al. Benazepril plus amlodipine or hydrochlorothiazide for hypertension in high-risk patients. N Engl J Med 2008;359:2417-28.

Fund af arvæv øger risiko for lungecancer
> Arch Intern Med

Radiologisk fund af arvæv (fibrose) i en af lungerne er associeret med en næsten fordobling af risikoen for cancer i den samme lunge på et senere tidspunkt - uden at påvirke risikoen for cancer i den kontralaterale lunge.

Dette konkluderes i en artikel publiceret i november i Archives of Internal Medicine.

Ifølge forfatteren Eric Engels fra National Cancer Institute i Rockville, USA, er arvævet associeret med en lokaliseret proces, som delvis kan være årsag til cancerudvikling. »Arvævet kan stamme fra en række infektioner, lungesygdomme og eksponeringer i miljøet«, skriver han.

Studiet stammer fra en større prospektiv undersøgelse, hvor 155.000 personer mellem 55 år og 74 år blev randomiseret til enten screening eller ingen screening for prostata-, lunge-, colon- og ovariecancer. Ingen af deltagerne havde cancer ved studiets start.

Forfatterne a nalyserede nu data vedrørende de 67.000 personer, der blev randomiseret til screeningen, som inkluderede røntgenbilleder af lungerne. Deltagerne blev fulgt i op til 12 år.

I alt havde 5.041 personer (7,5%) arvæv på det første røntgenbillede af lungerne. Arvævet associeredes med en øget risiko for ipsilateral, men ikke kontralateral lungecancer (hazard ratio: 1,8 hhv. 0,9). Selv efter justering for køn, alder og cigaretrygning var associationen signifikant.

Asger Dirksen, Lungemedicinsk Afdeling, Gentofte Hospital, kommenterer: »Resultatet er i fuld overensstemmelse med, at man tidligere har fundet øget risiko for lungecancer ved f.eks. kronisk obstruktiv lungesygdom og lungefibrose, som er forbundet med dannelse af arvæv. Selv om der er tale om næsten en fordobling af risikoen i lungen med arvæv, er denne risiko beskeden i forhold til risikoen ved rygning, og fund af arvæv giver ikke på nuværende tidspunkt anledning til specielle forholdsregler som f.eks. screening for lungecancer«.

Yu Y, Pinsky PF, Caporaso NE et al. Lung cancer risk following detection of pulmonary scarring by chest radiography in the prostate, lung, Colorectal, and Ovarian Cancer Screening Trial. Arch Intern Med 2008;168:2326-32.