Skip to main content

Medicinudgifter steg langt mindre end ventet

Danske Regioner skød langt over målet, da de forudså en 10 procents stigning i medicinudgifterne for 2015.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
20. jan. 2016
2 min.

Debatten om prioritering i sundhedsvæsenet har båret stærkt præg af, at Danske Regioner i en prognose sidste år forudså, at man i 2015 ville opleve en vækst i udgifterne til ny og dyr sygehusmedicin på 10 procent.

Men ifølge Politiken holder den pessimistiske spådom slet ikke. Udgifterne til hospitalsmedicin steg med de 7-800 millioner kroner, som prognosen havde forudset. Stigningen blev kun på 375 millioner kroner, skriver avisen.

Direktør i Kræftens Bekæmpelse, Leif Vestergaard Pedersen, undrer sig over, at man kan vurdere så meget forkert.

”Det har været ubehageligt at debattere så centrale værdier i det danske sundhedsvæsen - om vi har råd til at betale for folks medicinske behandlinger - ud fra forkerte prognoser fra Danske Regioner”, siger han til Politiken.

Formanden for Danske Regioner, Bent Hansen (S), forsvarer den store forbier med patentudløb på en række dyre præparater, så patienterne i stedet behandles række kopi- eller biosimilære præparater. Og problemet er ikke forsvundet, tilføjer Bent Hansen:

”Der er ingen tvivl om, når du ser på de præparater, der er på vej, så er dét, at udgifterne er stagneret i anden halvdel af 2015, ikke udtryk for, at det her problem er gået væk”, siger formanden.

Og det er professor i sundhedsøkonomi Kjeld Møller Pedersen enig med Bent Hannsen i:

”Man går galt i byen, hvis vi afblæser bekymringen for de stigende medicinudgifter på baggrund af et år. Der vil altid være variationer. Og en vækst på 5,2 procent er langt mere end væksten i de generelle udgifter på sundhedsområdet, så medicinudgifterne er altså en udfordring”, siger Kjeld Møller Pedersen til Politiken.