Skip to main content

Midtjyske overlæger i protest

Nu kan vi altså ikke længere både skære ned og sætte aktiviteten i vejret, lyder det i et åbent brev fra overlægerådet i Midtjylland til regionspolitikerne. De vil i dialog med politikerne om at prioritere.

Anne Steenberger, as@dadl.dk

27. okt. 2015
4 min.

Overlægerådet i Region Midtjylland har sendt et åbent brev til regionsrådet, hvori de protesterer over, at der på en og samme tid er et sparekrav fra regionen på 699 mio kr, og et krav om, at flere speciallæger skal arbejde om natten – dette kombineret med, at sundhedsminister Sophie Løhde genindført behandlingsgarantien på en måned.

”Men grænsen for, hvor mange garantier, politikerne kan udstikke inden for de nuværende speciallægeressourcer, er ved at være nået. Vi kan ikke være flere steder og læse flere opgaver på samme tid. Derfor må regionen prioritere, hvad der er vigtigst”, skriver overlægerne i brevet.

Der stilles til stadighed flere og flere krav til sygehuspersonalet, pointerer overlægerne. Det er en kombination af lokale og centrale krav. Konkret er det en akutplan, der skal gennemføres i regionen, fra centralt hold er der behandlingsgarantien, pakkeforløbene for kræft og hjertepatienter samt senest skærpede krav til udredning.

”Imidlertid har vi ikke fået mere tid til opgaverne, og derfor bliver det i stigende grad svært, hvis ikke umuligt, at leve op til de politiske mål” , pointerer overlægerne.

En af overlægernes pointer er, at de forskellige mål kommer til at modarbejde hinanden:

”Akutplanene har medført, at der skal være flere speciallæger på arbejde om natten. Det medfører, at der er færre til at undersøge og behandle patienterne i dagtimerne. På nogle ambulatorier er der således færre speciallæger end før akutplanen, og det betyder, at vi har sværere ved at leve op til kravene om hurtig udredning af flere patienter.”

Og videre:

”Når regionen kræver, at flere speciallæger arbejder om natten, bliver det sværere at leve op til de meget skrappe krav, som stilles til kræft- og hjertepakkerne, og hvis vi samtidig skal udrede og diagnosticere flere patienter end i dag, er opgaven tæt på at være umulig.”

Dialog med regionen

Alt dette vil overlægerådet gerne diskutere med regionen:

”Tiden er inde til at politikerne og sygehusene i fællesskab prioriterer, hvilke opgaver der er vigtigst at løse med de ressourcer, som er til rådighed. Bruge ressourcerne bedst på at have mange speciallæger på vagt om natten, eller skal vi prioritere hurtig udredning og behandling højest?”, lyder udfordringen til politikerne.

Brevet blev afsendt i sidste uge, men endnu har overlægerådet ikke hørt fra regionen. Et regionsmedlem, Susanne Buch Nielsen fra SF har dog til Jyllands-Posten sagt, at hun gerne vil mødes med overlægerne, men tilføjer:

”Det er ikke kun sort eller hvidt. Jeg har ikke ondt af overlæger, som ved siden af deres arbejde i regionen også bruger tid på at arbejde på privathospitaler

Til det siger Jens Frandsen, medlem af regionsoverlægerådet til ugeskriftet:

”Det har jo intet med det at gøre. Det handler om, hvad vi kan nå inden for de rammer, vi har på hospitalet.”

Natarbejde

Men hvordan har I det med at skulle arbejde om natten?

”Da akutplanen blev diskuteret, gjorde vi det klart, at det har vi ikke problemer med. Det, der er spørgsmålet, er, om man bruger ressourcerne rigtigt. For man tager ressourcerne fra ambulatoriet i dagtimerne, hvor en stor del af udredningen foregår. Og vores bekymring er, om det er klogt at bruge en mindre kompetent læge på patienten, der kommer til kontrol med en alvorlig sygdom kl. 14 om eftermiddagen og så bruge speciallægen kl. 2 om natten på en patient, der måske er syg.”

Han konkluderer:

”Vi har i årevis leveret en 2 procents meraktivitet hvert år, vi har drejet på alle de håndtag, der er for at gøre det og nu er målet nået.”

Hvad vil I foreslå politikerne?

”Ja, enten skal vi have flere ressourcer eller også så må politikerne begynde at prioritere. Og det vil vi overlæger gerne hjælpe med”, siger Jens Frandsen.

Formanden for regionsrådet i Region Midjylland, Bent Hansen, har i dag, tirsdag, i sin egenskab af formand for danske Region udsendt en pressemeddelelse med en opfordring til regeringen om at finde de ekstra ressourcer til sundhedsvæsenet, som den har stillet i udsigt op til de igangværende finanslovs forhandlinger.

" Patienterne skal altid komme i første række, men vi skal ikke stikke dem blår i øjnene ved at love, at nye behandlingsrettigheder er på plads i hele landet med det samme. Når sundhedsvæsenet er så presset som nu, risikerer vi, at patientrettighederne bliver tomme, hvis ikke der afsættes penge og tid til at indfri dem. Jeg regner med, at regeringen vil stå ved sin del af ansvaret ved at tilføre flere penge til sundhedsområdet", siger Bent Hansen i pressemeddelelsen.