Skip to main content

Midtjyske vagtlæger savner sygeplejerskerne

Der er rift om sygeplejerskerne i Region Midtjyllands akutordning. De praktiserende læger, som passer lægevagten, føler, at sygeplejerskerne, som skulle hjælpe dem, ofte kapres af akutmodtagelsen.

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

20. jan. 2015
3 min.

”Der er eksempler på, at der ikke har været nogen sygeplejersker i vagten, eller at de har været væk i store dele af en vagt”.

Sådan siger Søren Svenningsen, praktiserende læge i Mårslet Lægehus og formand for Lægevagtsudvalget i Region Midtjylland om akutaftalens passus om, at de praktiserende læger skal assisteres af sygeplejersker i lægevagten.

”De bliver nogle gange trukket væk fra konsultationerne i lægevagten, fordi der er travlt i skadestuen. Men aftalen var, at der skulle være sygeplejersker til assistance i hele lægevagtkonsultationens åbningstid, og i de sjældne tilfælde, der ikke var så travlt der men meget travlt i skadestuen, skulle de kunne omallokeres”, siger han.

Den trafik er imidlertid blevet hyppigere, end lægerne bryder sig om.

Fænomenet kan også aflæses i den evaluering af det midtjyske akutsystem, som kom for nylig.

Af den del, der handler om sygeplejerskernes arbejdsopgaver, fremgår det, at de assisterer i en tredjedel af lægevagtskonsultationerne, samt at de ”kun i mindre omfang” gennemfører selvstændig behandling.

Lige under 70 pct. af sygeplejerskerne er behandlersygeplejersker, og evalueringen rejser det spørgsmål, om deres kompetencer udnyttes fuldt ud i lægevagten.

I den del af evalueringen, som handler om lægers og sygeplejerskers egne vurderinger af det nye akutsystem, fremgår det desuden, at begge grupper godt kunne forestille sig, at sygeplejerskerne kunne deltage noget mere i f.eks. behandling af mindre sår, ligesom de kunne afslutte visse patienter selvstændigt.

Det forudsætter imidlertid, at sygeplejerskerne rent faktisk får mulighed for at blive i lægevagten i stedet for hyppigt at blive hentet over i akutmodtagelsen.

”At sygeplejerskerne skulle assistere i lægevagten har ikke fungeret optimalt eller som forventet og heller ikke, som vi læser aftalen”, siger Søren Svenningsen.

Aftalen kan tolkes forskelligt

Spørgsmålet om at ”læse aftalen” er netop kernen. For den passus i akutaftalen, der handler om sygeplejeassistance til lægevagten åbner for fortolkning.

”Det er sådan, at aftalen i forhold til den sygeplejefaglige assistance til vagtlægerne tilsyneladende har nogle fortolkningsmuligheder, som vi skal have afklaret”, siger Kjeld Martinussen, vicedirektør i Region Midtjylland.

Bag denne afklaring ligger også den økonomiske realitet, at det enstrengede, visiterede akutsystem (EVA), som aftalen etablerede, er blevet dyrere end forudset.

Ifølge aftalens evaluering er antallet af kontakter til skadestuer, akutafdelinger og –klinikker ganske vist faldet med 12 pct., siden aftalen blev indført. Men f.eks. i 2013 kom ordningen – som blev etableret i 2012 - til at koste ca. 6 mio. kroner mere end forudset.

Læs også: Midtjysk akutmodel en succes

Læs også: Region Midtjyllands vagtlæger er begejstrede for det enstrengede akutsystem

Læs også: Region Midtjylland: Akutordning dyrere end ventet