Skip to main content

Millioner skal afhjælpe, at kræftpatienter venter for længe

Sundhedsstyrelsen kalder det "usædvanligt", at 26 kræftpatienter alene i maj har ventet for længe i Region Hovedstaden. 52 mio. skal afhjælpe problemet.

Anders Heissel, ah@dadl.dk

23. jun. 2017
3 min.

Manglende kapacitet på flere af Region Hovedstadens hospitaler har betydet, at ikke færre end 26 kræftpatienter i maj måned for sent fik behandling eller forundersøgelser.

Det viser nye tal fra Sundhedsstyrelsen over maksimale ventetider for kræft- og hjertesygdomme.

Mens der ikke var overskridelser med patienter med hjertesygdom, havde Region Hovedstaden 26 hændelser med patienter med kræft.

Enhedschef i Sundhedsstyrelsen Janet Samuel kalder tallene for ”usædvanlige”.

Faktaboks

Fakta

”Normalt plejer der at være op til fem overskridelser i hele landet, så derfor er det usædvanligt mange, når der 26 overskridelser alene i maj måned. Og i sær fordi det er spredt på flere hospitaler. Vi har spurgt, om overskridelserne kan have relation til Sundhedsplatformen, men det har det ikke ifølge regionen,” siger Janet Samuel og fortsætter:

”I Sundhedsstyrelsen ser vi med stor alvor på at regionen har haft utilstrækkelige procedurer for overholdelse af de maksimale ventetider. Borgerne skal have fuld tillid til, at procedurer og rettigheder bliver overholdt. Vi har haft en dialog med Region Hovedstaden, og har bedt om en yderligere redegørelse i forhold til baggrunden for overskridelserne samt hvilke tiltag og ledelsesmæssige skridt regionen vil iværksætte for at sikre, at patienternes rettigheder overholdes”, siger enhedschef Janet Samuel.

Vi har spurgt, om overskridelserne kan have relation til Sundhedsplatformen, men det har det ikke ifølge regionen Janet Samuel, enhedschef i Sundhedsstyrelsen

Ifølge Region Hovedstaden fordeler hændelserne sig på Amager og Hvidovre Hospital, Nordsjællands Hospital og Rigshospitalet.

”Manglende kapacitet er på alle hospitalerne årsagen til ekstra ventetid for patienterne. Det gælder for alle hændelserne, at det ikke kan siges med sikkerhed, om patienterne har været orienteret om deres rettigheder og har fået tilbud om forløb på andet hospital, da det ikke er blevet dokumenteret i patientjournalerne,” skriver regionen til Sundhedsstyrelsen.

I alt 22 personer handler om tilbud om forundersøgelse i forbindelse med tyk- og endetarmskræft, for to kvinder handler overskridelserne om tilbud om forundersøgelse til brystkræft og for to kvinder handler overskridelserne om tilbud om behandling af brystkræft. De i alt 26 personer fik tilbudt en tid til enten forundersøgelse eller behandling mellem 1 og 7 dage for sent, oplyser regionen.

Regionen skriver desuden til Sundhedsstyrelsen, at der nu vil blive postet penge i området på ”udvalgte kræftformer heriblandt tyk-og endetarmskræft.” Det drejer sig om 13,3 mio.kr. i 2017 og 38,9 mio. kr. fra 2018 – i alt 52,2 mio. kr.

”Det er derfor forventningen, at kapaciteten fremadrettet vil blive øget på dette område,” skriver regionen.

Reglerne siger, at regionen skal tilbyde en dato for forundersøgelse senest 14 dage efter, at der er opstået mistanke om kræft. Derudover skal regionen tilbyde tid til behandling senest 14 dage efter patienten har givet samtykke til behandlingstilbud og senest 28 dage fra den dato sygehuset har modtaget henvisning til behandling. Hvis regionen ikke kan det, skal patienten have tilbud om henvisning til en forundersøgelse eller behandling på et sygehus i en anden region, et privat sygehus her i landet eller et sygehus i udlandet, som kan tilbyde behandlingen inden for den fastsatte maksimale ventetid.