Skip to main content

Min kamp mod kræften

Journalist Arne Notkin har lavet en radioserie i fem afsnit om sit cancerforløb. 
Arne Notkin har interviewet en række fagpersoner, som forsker i kræft og følger til kræftsygdom/behandling. Formidlingen af disse ekspertudsagn, sammen med den personlige sygdomsberetning, gør at serien har almen gyldighed og et højt fagligt niveau. Lyt til serien – det bliver man klogere af!

Overlæge Anne Mette Eriksen, anneeren@rm.dk

16. okt. 2018
3 min.

1. ORD

I første afsnit overvejer Arne Notkin, hvad ord og tanker betyder for den kræftramte. Krigsretorik som »at kæmpe mod kræften« er udbredt, og det kan betyde, at man som patient føler sig eneansvarlig for sin egen situation. Det beskrives på en fin måde, at man som patient indimellem har energi og kampgejst og indimellem er træt og mismodig.

Et begreb som »indlærte bivirkninger« berøres. Der er begyndende dokumentation, som indikerer, at man skal nøjes med at informere patienter om centrale bivirkninger til behandlingen. Det gør, at langt færre patienter får bivirkninger.

2. PLADS TIL FORBEDRING

Andet afsnit handler om Arne Notkins udredningsforløb, hvor der er plads til forbedring. Udredningsforløbet beskrives sagligt og med skepsis. Der reflekteres over »ulighed i sundhed«, cancer-pakkeforløb og et informationssamfund, som har valgt, at alle prøvesvar skal være tilgængelige for patienten på sundhed.dk, så snart de foreligger, så patienten selv kan læse svarene og blive bekymret, inden de kan tale med en læge om betydningen af svaret.

Der er meget ros og taknemmelighed over for sundhedsvæsnet, som opleves som dybt professionelt, når man først er landet i den rigtige kasse.

3. NETVÆRK

Arne Notkin overvejer i afsnit tre, som handler om pårørende og netværk, om man kan forestille sig i højere grad at tilgodese pårørendes behov i cancerforløbene. Han har selv følt sig godt hjulpet i systemet i sit sygdomsforløb, men han synes, det har været hårdt for familien. »Pårørende lægger sjæl til lidelsen, og patienten lægger krop til«, og pårørende til cancerpatienter overvurderer generelt patientens belastning i sygdomsforløbet. Pårørende er den største ressource for patienten og dermed for systemet, men det kan være opslidende for de pårørende at bevare håbet.

4. LAD VÆRE MED AT LADE DIG RUINERE

Der deles ris ud til den alternative verden i afsnit fire, hvor Arne Notkin beskriver nogle tilbud som livsfarlige og andre som fup og fiduser. Flere eksperter bekræfter, at der ikke er nogen effekt af alternativ behandling udover placeboeffekten.

Arne Notkin opfordrer til at være kritisk i forhold til brug af alternativ medicin og til at tale med sin læge om det for at undgå negative interaktioner med kræftbehandlingen, og ikke mindst siger han »lad være med at lade dig ruinere«.

Det problematiseres, at man som forsikringstager er med til at finansiere udokumenterede behandlinger, som f.eks. akupunktur og zoneterapi, fordi visse sundhedsforsikringer giver tilskud til disse. Det pointeres, at læger bør være mere aktive i at vejlede og advare patienterne om brugen af alternativ medicin.

5. SENFØLGER

Femte afsnit indeholder en beskrivelse af generelle senfølger i form af træthed, smerter, depression, angst, søvnproblemer og kognitive vanskeligheder.

Arne Notkin berører begrebet »posttraumatisk vækst« uden at være synderligt imponeret. Han er taknemmelig for at være i live og for, at han er i stand til at fortælle sin historie. Han oplever ikke, at kræftsygdommen har givet en højere mening, og det har ikke efterladt ham med en overdreven interesse i eksistentielle spørgsmål. Arne Notkin synes, det har været hårdt at være igennem et kræftforløb, og han føler sig tom.

Arne Notkins nøgterne beretning om sit kræftforløb giver en hel del at tænke over. Tak til Arne Notkin for et stærkt indlæg, som afliver myter og leverer fakta om cancerforløb i det danske sundhedsvæsen. À

Faktaboks

Fakta