Skip to main content

"Min opgave er at inspirere folk til at tage ansvar"

NY PODCAST Ulf Hørlyk, der er ledende overlæge på Akutafdelingen på Hospitalsenheden Horsens, blandede sig for nylig i debatten med #DetSkalAldrigBliveJer, som et løfte til yngre læger. Ugeskriftets podcast har mødt ham til en snak om ledelse og om ansvar.

Ledende overlæge Ulf Hørlyk skrev under hashtaggen #DetSkalAldrigBliveJer et indlæg om ledelse og ansvar. Hør et interview med ham i Ugeskriftets Podcast. Foto: Morten Pape.
Ledende overlæge Ulf Hørlyk skrev under hashtaggen #DetSkalAldrigBliveJer et indlæg om ledelse og ansvar. Hør et interview med ham i Ugeskriftets Podcast. Foto: Morten Pape. (Foto: Morten Pape)

Britt Lindemann, brl@dadl.dk

30. okt. 2017
3 min.

Ulf Hørlyk har aldrig kunnet tie stille, når han kunne se fejl i det system, han arbejdede i. Det kan han stadig ikke, og sådan endte han som ledende overlæge.

”Når man råber meget op og har meget på hjerte, så må man også tage ansvar”, forklarer han til Ugeskriftets podcast.

Det samme forventer han af sine ansatte, og det indebærer, at de giver ham besked om alt det, der ikke fungerer. Og at de tager del i at løse problemet og udvikle afdelingen.

”Vi spørger folk, hvad vi kan gøre for at blive bedre, og så kommer folk med forslag. Og hvis man er fræk nok til at vide noget bedre end jeg, så får man også lov til at arbejde med det”, forklarer Ulf Hørlyk.

Det er en prioritet på Akutafdelingen at afsætte tid og penge til, at der kan arbejdes videre med de løsningsforslag, personalet kommer med.

Dialog, ansvar og supervision er nøgleordene

Som leder er det vigtigt for Ulf Hørlyk, at der hele tiden er en åben dialog om, hvad der kan forbedres, både i det daglige, hvor hans dør næsten altid står åben, og på de to ugentlige tværfaglige konferencer, hvor problemstillinger diskuteres.

”Den dialog hele tiden, hvor vi tager en forbedringsting ad gangen og får gjort noget ved det, oplever jeg, gør, at folk engagerer sig i opgaven. Det er ikke mine løsninger, jeg er ikke specielt god til at komme med løsninger, men det er der rigtig mange af de unge læger, der er”, siger Ulf Hørlyk.

Et sted, hvor Ulf Hørlyk ikke inviterer til diskussion, er, når det kommer til supervision. Det er ikke et tilbud til de yngre læger – det er en pligt.

”Du har pligt til at blive superviseret klokken to om eftermiddagen, du har pligt til at blive superviseret klokken to om natten, sådan er det”, fastslår han.

Supervision er centralt for at skabe trygge rammer for de yngste læger.

”Vi skal ikke lave et beskyttet værksted, men vi skal lave et værksted, hvor de ting, vi laver, bliver tjekket efter. Man skal lære ansvar, man skal lære det i det rigtige tempo og i passende mængder”, siger han til Ugeskriftets podcast.

De yngre læger har magten

Fokus på supervision handler om at gøre de yngre læger trygge, ikke om at fratage dem ansvaret. Faktisk håber Ulf Hørlyk, at de yngre læger i langt højere grad vil engagere sig i ledelse og selv tage ansvaret. Yngre læger skal turde kræve ledelse, når de oplever systemsvigt.

”Yngre læger er en mangelvare, vi vil alle sammen gerne have dem, vi vil alle sammen gerne have gode evalueringer, vi vil alle sammen gerne vælges, når de skal vælge speciale. De har en kæmpe magt, hvis de kræver den”, siger Ulf Hørlyk og fortsætter:

”Men for at kræve magt kan man ikke stå på sidelinjen og råbe ,det er sgu for dårligt, det her'. Så skal man ind, og så skal man tage tyren ved hornene og sige ,ledelse, vi vil have, at I gør noget andet'. Der er en kæmpe magtfaktor i de yngre læger, det skal de altså udnytte”.

Hør podcast "Hvis man råber op, må man også tage ansvar" her.