Skip to main content

Minister: Ny start for omstridt styrelse

Den mindre udgave af Styrelsen for Patientsikkerhed skal reparere det dårlige forhold til lægerne, siger ministeren og afslører, at styrelsen fremover skal have større fokus på læring.

Ellen Trane Nørby (S), sundhedsminster. Foto: Flemming Leitorp
Ellen Trane Nørby (S), sundhedsminster. Foto: Flemming Leitorp

Anders Heissel, ah@dadl.dk

17. jan. 2018
3 min.

Med et hug blev Styrelsen for Patientsikkerhed i dag delt op i to og udløste en helt ny styrelse med navnet Patientklagestyrelsen.

Og selv om opsplitningen af styrelsen er en del af regeringens store udflytningsstrategi, og dermed ifølge sundhedsministeriet som sådan ikke har en direkte sammenhæng med den akutelle og historisk store lægemodstand mod netop Styrelsen for Patientsikkerhed, så er der faktisk en forbindelse, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) til ugeskriftet.dk

”Udflytningen har været undervejs et stykke tid, men omvendt har jeg også gjort mig nogle overvejelser om protesterne og ser nu muligheden for en ny start for styrelsen for både at fokusere på tilsyn og videreføre den stærke tradition, vi har i Danmark for et lærende sundhedsvæsen”, siger Ellen Trane Nørby på en telefonlinie fra Canada, hvor hun lige nu befinder sig for at lade sig inspirere af landets cannabis-produktion.

Hun ser ændringen som ”en ny start i tillidsforholdet mellem styrelsen og lægerne”.

”Vi skaber nu en dedikeret styrelse i Aarhus på hele området for patientklager, og skaber en Styrelse for Patientsikkerhed med et dedikeret fokus på læring og tilsyn. Styrelsen for Patientsikkerhed bliver smallere, og det giver ledelsesmæssig en mulighed for at skærpe fokus på det område og etablere en ny start i samarbejdet med bl.a. lægerne”, siger ministeren.

Og derfor kæder hun også den aktuelle protest i form af et mistillidsvotum med i dag ca. 8500 læger som underskrivere, sammen med den nye styrelse.

”Det er alvorligt, og jeg ser det nu som mulighed for en ny start med mere fokus på det lærende sundhedsvæsen samt at sikre, at noget af kritikken bliver bearbejdet og diaogen genskabt”.

Faktaboks

Fakta

Kristian Rørbæk skulle ikke have afvist dialogmøde

Hvad vil det nye være i styrelsen, der jo fremover stadig har ansvaret for både tilsyn og læring, som har været kritiseret af mange læger?

”Det ene udelukker ikke det andet. Arbejdstilsynet har både en tilsynsmyndighed og en guidende enhed, og samme organisering ses i Fødevarestyrelsen”.

Men hvordan vil lægerne mærke forskellen?

”Jamen, lægerne har faktisk selv en vigtig indlflydelse på denne nye start. Bannerføreren for lægernes mistillidsvotum, Kristian Rørbæk Madsen, afviser at mødes med den styrelse, han kritiserer, men en dialog er jo tovejs. Og der påhviler også ham og andre kritiske læger at søge dialogen. Selvfølgelig skal styrelsen også være ydmyg og lytte på kritik, men det oplever jeg også styrelsens direktør gøre. Men det bliver ikke på bekostning af patientsikkerheden, og efter min mening er der ingen modsætninger mellem et stærkt tilsyn og en anderkendelse af arbejdsvilkårene hos lægerne. Og når Anne-Marie Vangsted tager med på døgnvagt på OUH er det også et udtryk for en ny start for at genskabe den dialog, der jo skal være der”, siger sundhedsministeren.

Jeg lægger op til, at styrelsen skal øge deres fokus på læring fra de nuværende 10 pct. til et højere niveau. Ellen Trane Nørby (V), sundhedsminister

Styrelsen skal øge fokus på læring

Lige nu forhandler hun om resultatkontrakten for Styrelsen for Patientsikkerhed i 2018, og hun kan sige allerede nu, at der kommer ændringer, efter møder med bl.a. Lægeforeningen.

”Det er meget naturligt som følge af diskussionen at have mere fokus på læring. Derfor lægger jeg op til, at styrelsen skal øge deres fokus på læring fra de nuværende 10 pct. til et højere niveau, som ikke er fastsat endnu”.

Og du har stadig tillid til Anne-Marie Vangsted som direktør for Styrelsen for Patientsikkerhed?

”Det her giver en mulighed for en ny start for styrelsen, og jeg oplever, at hun har reageret på kritikken og vist, at hun vil lytte. Hvis vi havde ønsket ændringer i styrelsens top, havde vi gennemført det”.