Skip to main content

Minister: Rigsarkivet får alligevel en kopi af DAMD

De ulovligt indsamlede oplysninger hos de praktiserende læger i DAMD-databasen bliver alligevel overdraget til Rigsarkivet i en kopi, har kulturminister Marianne Jelved (R) besluttet.

Anders Heissel, ah@dadl.dk

18. feb. 2015
2 min.

Patientoplysninger, der gennem de seneste syv år ulovligt er indsamlet i den omstridte Den Almen Medicinske Kvalitetsdatabase (DAMD), bliver ikke slettet, men arkiveret i Rigsarkivet. Men ingen vil kunne se oplysningerne de kommende 120 år og først derefter vil der være begrænset adgang, oplyser kulturminister Marianne Jelved (R) til DR.

”Jeg vil gøre arkivmaterialet, som er ulovligt indsamlet og personfølsomt, utilgængeligt i 120 år. Ingen kan få adgang - heller ikke på dispensation. Efter 120 år kan kun forskere få adgang til data i anonymiseret form i de næste 110 år. Det vil sige, at i 230 år kan ingen bruge et CPR-nummer i databasen,” siger Marianne Jelved til DR.

Oplysningerne i Den Almen Medicinske Kvalitetsdatabase (DAMD) blev i starten af december sidste år stemplet som ulovligt indsamlet, men alligevel meldte Rigsarkivet sig og ville have en kopi af databasen, som blev vurderet som bevaringsværdig. Men kort før jul opfordrede PLO og DSAM kulturminister Marianne Jelved til at gå ind i sagen og stoppe Rigsarkivets anmodning om at få udleveret en kopi, og det var hun parat til.

Jeg vil gøre arkivmaterialet, som er ulovligt indsamlet og personfølsomt, utilgængeligt i 120 år. Ingen kan få adgang - heller ikke på dispensation. Marianne Jelved (R), kulturminister

Folketinget skal tage beslutningen

På det tidspunkt ventede ministeren på en redegørelse fra rigsarkivaren om, hvor mange data der skulle arkiveres. Men Kulturministeriet oplyste til Ugeskrift for Læger, at uanset hvad rigsarkivaren måtte nå frem til, ville der ikke blive taget nogen kopi af databasen.

Rigsarkivar Asbjørn Hellum konstaterede i begyndelsen af februar i en redegørelse, at data fra DAMD skal arkiveres, da data er ”unikke” og har et ”stort forskningspotentiale”.

Og det har tilsyneladende fået ministeren til at ændre mening. For Marianne Jelved vil ikke som minister sætte en stopper for kopien, men lade et flertal i Folketinget beslutte, at forskere, medicinalindustrien og andre de næste 120 år ikke kan få adgang til data.

”Vi er nødt til også at lade ulovligheder fra myndighederne komme ind i arkivet, så man på et tidspunkt kan skrive historien om, hvordan myndighederne agerede,” siger ministeren til DR.

Ministeren understreger, at hun har et flertal i ryggen for lovforslaget, der bliver fremsat i marts.