Skip to main content

Misinformation skal have kontant modspil

Formand for Lægeforeningen Mads Koch Hansen

16. maj 2012
3 min.



Læger i hele Europa ser for tiden med stigende bekymring på, at mæslinger spreder sig i befolkningerne og efterlader både dødsfald og alvorlige skader. Den europæiske lægeforening havde emnet på dagsordenen på sit møde for nylig, og det var temmelig rystende data, som blev præsenteret af de inviterede eksperter.

Der tegner sig et billede af en verdensdel, som først nu er ved at erkende, at et liv uden mæslinger ikke er en selvfølge. Ifølge European Centre for Disease Prevention and Control, ECDC, blev der rapporteret 30.000 tilfælde af mæslinger i 2010; fem gange så mange som det årlige gennemsnit i de seneste fem år.

I USA - og i langt de fleste lande i Sydamerika og i Caribien - har man succes med at sikre, at næsten alle børn bliver vaccineret. Samtidig fortoner WHO's mål om, at mæslinger skal være udryddet i Europa i 2015, sig desværre mere og mere.

Det er paradoksalt, at Danmark skal udfordres af mæslingeepidemier i en tid, hvor borgerne bliver stadig mere bevidste om at forebygge og tage ansvar for egen sundhed. Her i landet er MFR-vaccinen gratis, sundhedssystemet er velorganiseret, befolkningen er veluddannet - og alligevel har vi et problem.

I Danmark har selvbestaltede rådgivere påtaget sig at fraråde forældre at lade deres børn MFR-vaccinere. Ofte på et hjemmestrikket fagligt grundlag eller med et afsæt i en britisk undersøgelse af lægen Andrew Wakefield, som hævdede at have fundet en sammenhæng mellem MFR-vaccinen og autisme. Hans forskning er senere blevet pillet fra hinanden, og The Lancet har trukket hans artikel tilbage. Ikke desto mindre volder den stadig stor skade.

Mæslinger kan slå ihjel. Sygdommen kan også resultere i så alvorlige neurologiske skader, at ellers raske unge med et helt liv foran sig henvises til en tilværelse som multihandikappede.

Alligevel er det lykkedes vaccinemodstandere at overbevise så mange til afstå fra at vaccinere deres børn, at omkring 10 pct. af en årgang yngre voksne ikke er MFR-vaccineret. Dækningsprocenten skal være mindst 95 for at stoppe smitten i befolkningen, og derfor ser vi i dag helt usædvanlige udbrud af mæslinger. Sidste år blev der anmeldt 84 tilfælde - det højeste antal i 15 år.

Den danske regering har tilsluttet sig WHO's målsætning, så alvoren er noteret. På finansloven for 2012 er afsat midler til at tilbyde gratis MFR-vaccination til unge voksne, som ikke tidligere har haft én eller flere af sygdommene eller er vaccineret. Sundhedsmyndighederne har desuden konkret advaret mod at tage uvaccineret til sommerens EM-fodbold i Ukraine, hvor rigtig mange kan blive smittet med mæslinger.

Forhåbentlig er der politisk vilje til at vedligeholde opmærksomheden på et potentielt meget alvorligt problem over flere år. Vi kan som læger bidrage ved at forstærke indsatsen over for de tvivlende forældre, som vi møder i praksis og på afdelingerne. Det kan være nødvendigt med ekstra uddannelse. Vi er mange læger, som ikke rigtig har praktisk erfaring med sygdommen og dens følgevirkninger, fordi vi er vokset op i en tid stort set uden udbrud.

Både myndigheder og læger skal være meget direkte og vedholdende i deres kommunikation om, hvor farlig sygdommen mæslinger egentlig er. Det er også på tide at gå mere direkte i clinch med personer, der påtager sig et ansvar, som de næppe har overblik over, når de fraråder forældre at beskytte deres børn mod en sygdom, som i værste fald kan være livstruende.