Skip to main content

Model for den patientansvarlige læge er på plads

Fra efteråret vil danske patienter med kræft have en patientansvarlig læge. Til næste år alle patienter. En model for den længe ventede figur er lanceret. Men der er løse ender i forhold til de allersvageste patienter.

Foto fra Hæmatologisk Afdeling på Roskilde Sygehus, hvor ledede overlæge Lars Møller Pedersen og overlæge Christian Frølund er patientansvarlige læger i et pilotprojekt. Arkivfoto: Claus Boesen
Foto fra Hæmatologisk Afdeling på Roskilde Sygehus, hvor ledede overlæge Lars Møller Pedersen og overlæge Christian Frølund er patientansvarlige læger i et pilotprojekt. Arkivfoto: Claus Boesen

Anne Steenberger, as@dadl.dk

6. apr. 2017
7 min.

Det var ikke mindst gruopvækkende beskrivelser af alvorligt syge patienter med komplicerede forløb, der indebar flytning fra den ene afdeling til den anden og fra det ene sygehus til det andet, der var afsættet for, at en politisk beslutning modnedes: Nu skal patienterne have én læge, som de altid kan gå til, og som har overblikket over deres patientforløb.

Nu tegner denne skikkelse sig tydeligere i horisonten: Den patientansvarlige læge er kommet i modelform i en hvidbog, som de mange parter, der er involveret i processen, netop har publiceret.

Var det et stillingsopslag, ville det se nogenlunde sådan ud:

"Vi søger en – i udgangspunktet – speciallæge med bred klinisk erfaring, der kan lide at kommunikere og have overblik og ansvar. Opgaverne er:

 

- Skabe tryghed, sammenhæng og overblik for patienten

- Sikre at de nødvendige fagkompetencer er inddraget og koordineret

- Være ansvarlig for, at der er en behandlingsplan

- Overvåge, at der er fremdrift i behandlingen

- Sikre relevant epikrise, genoptræning og inddragelse af andre sundhedsaktører".

 

Generisk model

Hvidbogen tegner de overordnede rammer for ”ansvar, opgaver og forudsætninger for, at den patientansvarlige læge kan lykkes”. Den konkrete udformning er lokal og kan altså være forskellig fra afdeling til afdeling eller fra sygehus til sygehus. Den skal baseres på en gennemgang af arbejdsgangene i de enkelte afdelinger, som ud fra det skal finde ud af, hvordan den patientansvarlige læge mere præcist skal fungere.

Formanden for Overlægeforeningen, Anja Mitchell, og som sådan medansvarlig for hvidbogen, er tilfreds med det:

”Overlægerne har hele tiden ønsket en overordnet model, der giver nogle rammer for den patientansvarlige læge. Man kan sige, at hvidbogen er en drejebog til, hvordan vi skal komme videre med den lokale udmøntning”.

Hun fortsætter:

”Det giver afdelingerne ejerskab, og det stiller krav til ledelsen på de enkelte afdelinger om at skabe rammerne for det”.

Faktaboks

Fakta

 

Ansvar for patientforløb

Den patientansvarlige læge skal være ansvarlig for, at der er en vellykket overordnet koordinering af patientforløbet – uden at være nede i alle detaljer eller have ansvaret for de enkelte behandlinger, som der står i hvidbogen. Behandlingsansvaret ligger fortsat hos den behandlingsansvarlige læge, og det skal der ikke laves om på. Den patientansvarlige læges ansvar kan overdrages til en anden læge, men i så tilfælde skal det være ”håndholdt”.

I de tilfælde, hvor patienten er i et forløb, der går på tværs af afdelinger og måske matrikler, ”påhviler der den patientansvarlige læge en særlig forpligtelse som koordinator og kommunikator og som den, der fastholder overblikket over patientens forløb”. Men hvidbogen kommer ikke yderligere ind på de konkrete udfordringer eller ligefrem problemer, der kan ligge i, at en læge overskrider en afdelings-, speciale- eller sygehusgrænse.

Anja Mitchell siger:

”Her er de største udfordringer, og modellen giver muligheder for løsninger, men der er ubesvarede spørgsmål. Skal en patientansvarlig læge for eksempel have eventuelle beføjelser uden for sin egen afdeling/hospital, eller kan der udarbejdes et fuldstændig vandtæt model for overleveringsstafet?”

Anja Mitchell peger på, at god it-støtte er en vigtig forudsætning for den patientansvarlige læge. Hun mener, at hospitalernes it-systemer skal udvikles, så de også kan understøtte de komplicerede patientforløb, også hvor patienten fejler flere sygdomme på én gang, og hvor behandlingen derfor foregår på flere på tværs af afdelinger og i flere specialer.

Hun tilføjer:

”Modellen er dog ikke uddybet i forhold til sektorovergange, altså den patientansvarlige læges rolle og ansvar, når patienten overgår fra sygehussektorerne til den primære sektor. Det skal vi også arbejde videre på”.

 

Læger får tiden tilbage

Der er ikke krav om, at den patientansvarlige læge skal kunne kontaktes døgnet rundt, men der skal indarbejdes en rutine, hvor patienten har et telefonnummer at ringe til, når den patientansvarlige læge ikke er på vagt, som skal sørge for, at den patientansvarlige læge ”reagerer ved først givne lejlighed”.

Det er afgørende at få den nye figur til at lykkes på afdelingerne, hvis det ikke skal falde til jorden, som den tidligere kontaktpersonordning gjorde.

Anja Mitchell er meget fortrøstningsfuld, fordi den patientansvarlige læge kan medføre nogle længe ønskede ændringer i overlægernes arbejdsdag:

”Den patientansvarlige læge kan give større arbejdsglæde, fordi der sker nogle hensigtsmæssige ændringer i overlægernes arbejdsdag. Det er en meget gennemgribende forandring. Overlæger har i mange år efterlyst bedre patientforløb. Og med den patientansvarlige læge kommer vi et skridt nærmere, fordi lægen skal have mere tid til patienten og det nære patient-læge-forhold”.

Hun fortsætter:

”Nu skal arbejdsgangene på afdelingerne gennemgås for at se, hvad man kan gøre bedre. Det gælder alle relevante faggrupper, og det vil i mange tilfælde resultere i, at man finder noget mere tid, fordi det f.eks. vil kunne afsløre dobbeltarbejde, som kan afskaffes”.

Erfaringer fra pilotprojekter viser, at tværfaglige behandler- eller plejeteam er en væsentlig støtte for den patientansvarlige læge og et supplerende støttepunkt for patienten.

”De skal også stå for en del af koordineringsarbejdet, så det vil bidrage til at etablere hensigtsmæssige arbejdsgange”, siger Anja Mitchell.

Hun er optimistisk og forventer, at den patientansvarlige læge bliver en succes:

”Den lægelige vilje er stor, fordi det vil give et bedre patient-læge-møde. Og derudover er der er en enorm stor politisk opbakning til det”, siger hun.

 

Løft i uddannelsen

Selv om det som udgangspunkt er en speciallæge, der skal være patientansvarlig, vil der også være yngre læger i rollen, mener formanden for Yngre Læger, Camilla Rathcke:

”Yngre læger i sidste del af hoveduddannelsen arbejder i mange henseender på lige fod med speciallæger, også for at få opgaveløsningen til at hænge sammen, og de vil også kunne få rollen som patientansvarlig læge. Der er selvfølgelig en speciallæge, der i sidste instans har øje på det arbejde, den yngre læge udfører, og jeg tror faktisk, det vil betyde et kvalitetsløft i uddannelsen”.

Hun forklarer:

”Den patientansvarlige læge er også tænkt som en tydeliggørelse af lægens rolle og opgaver i forhold til patienter, pårørende og andre sundhedsprofessionelle, og det fordrer, at lægen er klædt på til det og har eller får de fornødne kompetencer. Så jeg tror, det giver en ny dimension i uddannelsen”.

 

Læs også:

Hvidbog for den patientansvarlige læge (pdf)

Svært at få den patientansvarlige læge foldet helt ud

Patientansvarlige læger kommer ikke ved et trylleslag

Politisk aftale om den patientansvarlige læge