Skip to main content

Når de praktiserende læger brænder ud

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

2. nov. 2012
2 min.


I lavede en lignende undersøgelse i 2004 - hvad viser den nye?

»Det ser ud til at være blevet værre. Der er fortsat en fjerdedel af de praktiserende læger, som har svær arbejdsbelastning og flere, der er meget svært belastede - det vi kalder udbrændte. Det er en patologisk tilstand, hvor folk er syge af deres arbejde«.

Hvor mange taler vi om?

»Det ser ud som en fordobling af de meget svært belastede siden 2004. Godt nok er det ganske få, det drejer sig om, men at der er sket en fordobling, må alt andet lige betyde, at vi skal tage det seriøst«.

Er det en særlig type læger, der rammes?

»Vi kan se, at det især hænger sammen med alder. Ikke så meget hvilken form for praksis man har. Jeg er mest bekymret for udviklingen blandt de yngre praktiserende læger. De bliver følelsesmæssigt belastet. Og så er der en større andel af mænd, der er udbrændte. Det kan vi måske godt forstå. Fordi mænd er nogle ,alfaer`. De knokler igennem. Kvinder har måske andre forpligtelser og andre værdier eller andre måder at mestre belastning på. Men vi ved meget lidt om de mekanismer«.

Der står i undersøgelsen, at de udbrændte i høj grad overvejer helt at droppe almen praksis. Hvad bør der gøres?

»De, der er decideret syge, bør tilbydes professionel hjælp og tages ud af den kontekst, de sidder i til daglig. Den er potentielt farlig for dem og deres patienter. Og der skal laves noget om i deres arbejdsliv«.

For eksempel?

»Mange føler sig administrativt overbebyrdet og skal i højere grad end tidligere være ledere af en større praksis og mere personale. De har fået langt flere opgaver - uden måske at have indflydelse på hvorfor og hvordan de skal løses. Mere personale kan være løsningen for nogen, men kan for andre være dråben, der får det til at ramle. Åben konsultation til at tage patientpresset vil løse det for nogen. For andre vil dét være dråben. I nogle praksisser har man et miljø, der understøtter, at man ikke bliver udbrændt. I andre tages der måske ikke så store hensyn. Vi undersøger nu sammenhængene yderligere, for det er et overordentlig vigtigt område«.

Hvad betyder de udbrændte læger for patienterne?

»Det er påvist, at udbrændte læger har en vigende kvalitet i behandlingen - de laver færre forebyggende samtaler og flere fejl; de har kortere konsultationer og dårligere kommunikation med patienterne. De følger ikke på samme måde op. Alt sammen for at mindske presset, men det er ikke en optimal tilgang til at have et godt sundhedsvæsen«.