Skip to main content

Som læge kan du være med til at skabe en sammenhængende historie, som betyder, at patienten får mere tro på sig selv og fremtiden. Men det kræver, at du er i stand til at lytte og lader patienten tale færdigt.

LYT. Ord og tanker har magt. Ikke mindst de ord, vi bruger til at beskrive os selv og vores sygdomme. Som læge har du derfor en vigtig rolle i forhold til at hjælpe patienten med at forandre deres historie, så den bliver mindre negativ. Det var hovedbudskabet, da speciallæge i almen medicin og psykiatri, Lewis Mehl-Madrona tirsdag holdt en session om narrativ medicin.

"Fortællinger kan have en altafgørende indflydelse på, hvordan patientens ser sig selv og deres sygdomshistorie. Vores opgave som læger er derfor at udfordrer patientens syn på sig selv, og deres sygdom ved at tilbyde dem en anden fortolkning af deres historier. Det er langt bedre, end at give dem gode råd," siger Lewis Mehl-Madrona.

Ingen følger lægens råd

Ifølge en amerikansk undersøgelse, er det kun 8 procent af patienterne, der følger deres praktiserende lægers råd. Hvis en patient for eksempel har en fastlåst forestilling om, at man ikke taber sig af at spise grøntsager, nytter det ikke noget, at man som læge råder ham til at gå hjem og spise grøntsager for at tabe sig.

"Først og fremmest må vi lytte til, hvad patienterne fortæller os. Det giver os en nyttig information, som vi kan bruge til at hjælpe dem med at se deres situation i et nyt lys," siger Lewis Mehl-Madrona.

"Måske har patienten rent faktisk prøvet at spise grøntsager. Eller måske har de forsøgt at bruge deres hund som "forsøgskanin" og selv undladt at spise grønsagerne, for lige at se hvordan det virker. Hvis de kun har givet det en chance på tre uger, kan det være forklaringen på, at det ikke har hjulpet - på dem selv.... Når vi tillader patienterne at blive bevidste om deres historier omkring dem selv, kan de ofte se, hvor fjollede de er."

Læn dig tilbage og lyt

Ofte er der ikke noget fysisk galt med patienterne eller deres børn. Andre gange er der. Det afgørende er, at fastlåste og negative historier uden håb kan være medvirkende til at patienten har det skidt. Og derfor er det ifølge Lewis Mehl-Madrona afgørende, at man som læge kan bygge videre på deres historier, så patienterne får fornyet håb og tro på dem selv.

Men det kræver, at man er åben overfor det, som patienten fortæller, og at man lader være med at hænge sig i, at det eksempelvis er måling af blodtrykket, der er anledning til konsultationen.

"Gør det til vane at indlede konsultationen ved at spørge: "Hvad kan jeg hjælpe dig med?". Ofte er det som patienten ønsker, nemlig noget helt andet end det, vi tror, patienten ønsker."

Vigtigst af alt, er det, at du giver dig tid til at lytte til patienten, og at du undlader at afbryde, før patienten er kommet til konklusionen. For at kunne hjælpe med at give patienten en ny og fortolkning af historien, er det nemlig altafgørende, at du kender patientens historie set med patientens øjne. Og at den historie, du fortæller, giver mening for patienten.

"De historier, vi er med til at skabe som læger, bliver nødt til at lægge sig i forlængelse af patienternes egne historier, ellers vil de ignorere dem. Det er vigtigt, at det er nogle historier, de kan forstå og forholde sig til."