Skip to main content

Nordisk fælles front mod antibiotikaresistens

De nordiske sundheds-, fødevare- og landbrugsministre er gået sammen om at bekæmpe antibiotikaresistens. Blandt andet opretter de en strategigruppe, der skal styrke samarbejde om antibiotikaresistens på tværs af lande- og faggrænser.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox (Foto: colourbox.com)

Klaus Larsen kll@dadl.dk

16. sep. 2015
3 min.

Ministrene fra medlemslandene i Nordisk Ministerråd er blevet enige om en fælles deklaration, der skal styrke samarbejdet mellem de nordiske lande om antibiotikaresistens og skabe en fælles stemme over for omverdenen.

”Antibiotikaresistens er et voksende problem, som kan give alvorlige udfordringer i sundhedsvæsenet, hvis vi ikke får tacklet det effektivt. Bakterierne kender ikke til fag- eller landegrænser, og derfor giver det rigtig god mening at håndtere problemet i et bredt og internationalt samarbejde”, sagde sundhedsminister Sophie Løhde, da erklæringen blev præsenteret i sidste uge.

’One health’

”Hvis de mener det, de siger, og vil fokusere på one health – dvs. også inddrage den veterinære og marine brug af antibiotika – er det et meget væsentligt fremskridt”, siger professor i almen medicin og medlem af Det Nationale Antibiotikaråd, Lars Bjerrum,

”Det er i god tråd med UC-Care, som vi har opbygget her på Københavns Universitet, og som er et samarbejde mellem læger og dyrlæger, men også sociologer og andre, om at løse problemet”.

Udtrykket ’one health’ sigter til, at human og animalsk sundhed er uløseligt forbundet. Når læger unødigt udskriver antibiotika, når landbruget fodrer svin med antibiotika eller hav- og dambrugere hælder tonsvis af antibiotika i vandmiljøet, påvirker det både dyr og mennesker.""QUOTE##

De nordiske lande vil ifølge en pressemeddelelse etablere en strategigruppe, som kan fremme udvekslingen af best practice og sikre en effektiv anvendelse af de nordiske ressourcer inden for resistensområdet, oplyses det i en pressemeddelelse.

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen er tilfreds med, at man nu får et fælles nordisk afsæt for samarbejdet om antibiotikaresistens. Hun peger på de nordiske landes erfaringer med at holde landbrugets antibiotikaforbrug på et relativt lavt niveau.

”Men problemet med resistens er grænseoverskridende, og derfor vil vi gerne udbrede vores erfaringer, så vi kan tage hånd om problemet internationalt”, siger Eva Kjer Hansen.

Norden førende

”Uden samarbejde kommer vi ingen vegne. Problemet skal løses af alle de instanser, der forbruger og udvikler antibiotika”, siger Lars Bjerrum.

”Jeg tror, at især signalet er vigtigt. I forhold til de fleste andre lande har vi et mindre antibiotikaforbrug og mindre resistens-forekomst end f.eks. sydeuropæiske lande. Derfor er det vigtigt, at de nordiske lande samler sig om, dels at samarbejde, men også at påvirke de lande i Europa, som har en anden antibiotikapolitik. til at gå samme vej”.

- De nordiske lande er internationalt i front på dette område?

”Når vi ser på statistikker over forbrug af antibiotika og resistensforekomst, bruger vi mindre, og vi bruger fortrinsvis de smalspektrede antibiotika. Og vi har ikke så stor forekomst af resistente bakterier. Det gælder de nordiske lande og Holland, og til en vis grad også Tyskland og England”, siger Lars Bjerrum.

LINK til den fælles deklaration (engelsk)

Læger og dyrlæger bakker op om nyt nordisk samarbejde mod antibiotikaresistens (LINK)