Skip to main content

Nordjylland vil have forskerlæger i stedet for vikarer

En enkelt døgnvagt, og så kan du forske i resten af tiden. Det er den nye model på Regionshospital Nordjylland, der vil udnytte driftmidler til at støtte forskning med.

Leder af Center for Klinisk Forskning ved Regionshospital Nordjylland og professor ved Aalborg Universitet Peter Leutscher. Foto: Regionshospital Nordjylland.
Leder af Center for Klinisk Forskning ved Regionshospital Nordjylland og professor ved Aalborg Universitet Peter Leutscher. Foto: Regionshospital Nordjylland.

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

17. jan. 2017
3 min.

Lægemanglen i Region Nordjylland får nu Regionshospital Nordjylland til at satse på kombinationen af klinik og forskning.

Hospitalet omfatter fire matrikler – Frederikshavn, Hjørring, Brønderslev og Thisted - foruden et gigtsanatorium i Skagen – og har tidligere også haft enkelte kombinationsstillinger, eller hybridstillinger, som hospitalet kalder dem. Nu bliver modellen ophøjet til egentlig strategi.

Det indebærer et flyt af ressourcer, som tænkes at komme fra posten til vikarer.

”Vi bruger SÅ mange penge på vikariater. Så nu bliver det sådan, at vi bruger driftsmidler til at understøtte forskning. Vi konverterer sådan set vikarstillinger til hybridstillinger”, siger chef for hospitalets Center for Klinisk Forskning, Peter Leutscher.

Det bliver jo vanskeligere og vanskeligere at få ph.d. stipendiater Peter Leutscher, leder af Center for Klinisk Forskning på Regionshospital Nordjylland

Det er ikke samtlige stillinger på hospitalet, der fremover organiseres sådan. Der vil fortsat være f.eks. overlæger, der har nok at gøre med de kliniske opgaver i driften og ikke har nogen intentioner om at skulle forske.

Men hospitalet har især et godt øje til dækning af mellem- og bagvagterne. Hybridmodellen kunne typisk være interessant for en ung læge, der gerne vil tage en ph.d. f.eks. efter KBU’en. På Regionshospital Nordjylland vil det kunne lade sig gøre at arbejde i en uklassificeret stilling i mellemvagtslaget på deltid, samtidig med at hospitalet finansierer ph.d.’en.

Det regner Peter Leutscher med er en ren vinderstrategi.

”Det bliver jo vanskeligere og vanskeligere at få ph.d. stipendiater”, som han siger.

Modellen skulle også gerne kunne lokke færdige speciallæger til, der gerne vil forske i sammenhæng med deres kliniske karriere. For lægen vil kunne nøjes med en enkelt døgnvagt i løbet af ugen og så koncentrere sig om forskningen i resten af tiden.

”Det vil ikke længere i samme grad være nødvendigt at skulle bruge deres fritid på at forske”, siger Peter Leutscher.

”Jeg er overbevist om, at mange gerne vil krydre deres kliniske arbejde med forskning. Jeg tror også, det giver en bedre og en positiv arbejdsoplevelse at kunne udnytte alle de gode ideer, som læger går rundt med”, siger han.

Især den del af hospitalet, der ligger i Thisted, har været hårdt ramt af lægemanglen. For kort tid siden blev akut kirurgi således helt fjernet fra matriklen af den årsag.

I øjeblikket har hele Regionshospital Nordjylland 25 ledige speciallægestillinger.

Lægeforeningen positiv

Fra lægernes organisation i Region Nordjylland er der fuld opbakning.

Formanden for Lægeforeningen i regionen, Søren Lunde, har selv haft en sådan hybridstilling på et tidspunkt.

”Det virkede fantastisk for mig. Det er dejligt at kunne fastholde tilknytningen til lægegerningen med patienter og kolleger og samarbejde med andre faggrupper, mens man forsker – i stedet for at blive trukket helt ud af lægens arbejde”, siger han i en pressemeddelelse.

”Jeg er sikker på, at stillingerne nok skal blive besat”.

De første stillinger i den nye satsning er allerede slået op – det skete i december. Der er tale om to uklassificerede stillinger i akutmodtagelsen på matriklen i Hjørring, begge mellemvagter, kombineret med et fuldt finansieret ph.d. forløb.