Skip to main content

Nordjysk lægeskole mod nye mål

En anelse mindre klinik og andre finjusteringer. Ellers bliver lægeuddannelsen på Aalborg Universitet – hvis første kandidater nu er færdige – på det lagte spor. Og gerne med endnu flere studerende.

Lars Hvilsted Rasmussen er dekan på AAU’s Sundhedsvidenskabelige Fakultet. Foto: AAU
Lars Hvilsted Rasmussen er dekan på AAU’s Sundhedsvidenskabelige Fakultet. Foto: AAU

Dorte R. Jungersen, dorte.r.jungersen@gmail.com

21. jun. 2016
4 min.

Det er seks år siden, at Aalborg Universitet (AAU) efter mange års trakasserier og betænkeligheder endelig fik Akkrediteringsrådets »ja« til at uddanne læger.

Og i år, hvor det er 44 år siden, at de første læger blev udklækket på Odense Universitet, er det nu AAU, der er at ved at stille stole op til sin første dimissionsfest for medicinske kandidater. Af de 50 studerende, der begyndte på bacheloruddannelsen i medicin i 2010, bliver 20 færdige i disse dage. Resten har enten orlov, forsker eller har lægevikariater, og de forventes at dimittere i 2017. Sidste år fik universitetet yderligere 50 studiepladser og nu, hvor de første kandidater er flyvefærdige, er ønsket yderligere 50 studiepladser.

»Ti procent af befolkningen bor i Nordjylland. Derfor bør vi også uddanne ti procent af lægerne. Og derfor er det logisk, at vi årligt optager 150 studerende, der også matcher vores kapacitet. I øvrigt et synspunkt, som vores tidligere uddannelses- og forskningsminister havde forståelse for«, siger dekan på AAU’s Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Lars Hvilsted Rasmussen.

Ti procent af befolkningen bor i Nordjylland. Derfor bør vi også uddanne ti procent af lægerne. Lars Hvilsted Rasmussen, dekan på AAU’s Sundhedsvidenskabelige Fakultet.

Men ellers er det svært at spotte nedadvendte mundvige bag betonmurene på Niels Jernes Vej i Aalborg Øst.

Glemt er modstanden, fnidderet og skrækscenarierne. Ja, at en af de mest betænkelige ved en fjerde lægeskole var dekanen selv, er gået i glemmebogen. Han går lige nu og funderer over, hvad han skal sige i sin første dimissionstale og har for længst erkendt, at han tog fejl: Nordjylland har brug for at uddanne sine egne læger, uagtet at tal viser, at der er læger nok på landsplan. For hvad nytter det, hvis ingen vil være læge i Vestervig, Øster Jølby eller Thisted?

Mere end en tredjedel af regionens godt 300 praksislæger er over 60 år. Ligesom der mangler speciallæger på de nordjyske sygehuse inden for flere specialer.

»Som universitet vil vi selvfølgelig gerne spille en rolle både internationalt og nationalt. Men også regionalt.

I flere egne i regionen kan befolkningen dagligt følge med i, hvordan sygehusmatrikler og skoler lukker, og lægepraksis ikke kan afsættes.

Vores kandidater vil ikke blot bidrage til at afhjælpe lægemanglen i Nordjylland, men i alle egne af Danmark. Vi har nu fire lægeuddannelser med samme faglige indhold. Vi på AAU skiller os ud ved at være den lægeuddannelse, der har mest klinik og kommunikation på samtlige semestre. Vores læger er trænede i at arbejde i team. Og den problembaserede undervisningsform betyder, at al vores undervisning er baseret på cases – sådan tror vi på, at man lærer bedst«, siger Lars Hvilsted Rasmussen

 

Mindre klinik

Ugeskrift for Læger fanger studiekoordinator for kandidatuddannelsen og klinisk professor Stig Andersen, umiddelbart inden han knytter butterflyen og lægger vejen forbi den lægepraksis i Kennedy Arkaden i Aalborg, hvor endnu en håndfuld studerende vil bestå deres medicinske embedseksamen.

Senere vil han og hans kolleger tage fat på at justere studieordningen en smule. Dels rækkefølgen af fag. Dels formentlig en anelse mindre klinik på kandidatdelen.

»Sammenlagt har de studerende på kandidatdelen været i klinik hver eneste dag i to år. De studerende har efterlyst mere luft og tid til refleksion, fordi pensum er så stort. De har måttet sidde og læse, når de har overstået dagens kliniske arbejde. Derfor har vi imødekommet deres ønske om en ugentlig læsedag.

Og ja, det er et luksusproblem. Men vi lytter til vores studerende. Dette første hold har taget ’knubsene’. De har været prøveklude – men det går begge veje. Vi har stillet krav til dem, og de har været gode til at give os modstand og reflektere«, siger Stig Andersen, der har en etårig uddannelse fra York Hull Medical School i postgraduat medicinsk pædagogik. Alle professorer, lektorer og kliniske undervisere er desuden undervist i lægeuddannelsens case- og problembaserede undervisningsform.

60% af de studerende på Aalborg Universitets lægeuddannelse kommer fra Nordjylland.

Men nogle af de studerende har trukket så lavt et KBU-nummer, at de er på vej ud af regionen: »Og det er synd for dem. Dermed går de glip af det akutkursus, som er obligatorisk for KBU-læger i Region Nordjylland«, siger Stig Andersen.

Den 29. juni dimitterer og aflægger 20 nye nordjyske læger deres lægeløfte på Aalborg Universitet.

Læs også: Hvordan tackler Karen på Engen egentlig sin sygdom?

Læs også: Debat: Sidste udkald for regionens sundhedsvæsen