Skip to main content

Nordjyske praksislæger tager kampen op med regionsklinikkerne

Praktiserende læger i Frederikshavn Kommune har indgået et udvidet klyngesamarbejde om at aflaste de mange pensionsmodne læger med vikarer, så de bliver lidt længere: ”Vi går fuldt ind i konkurrencen og vil matche de lønninger, som tilbydes i regionsklinikkerne – ellers har vi ikke en chance”, siger en af lægerne bag initiativet.

Praktiserende læge Lars Skovfoged. Privat foto
Praktiserende læge Lars Skovfoged. Privat foto

Dorte R. Jungersen, doj@dadl.dk

25. feb. 2017
3 min.

Tolv lægeklinikker i Frederikshavn Kommune i Nordjylland har taget skeen i egen hånd og vil ikke vente på, at de initiativer som Lægedækningsudvalget for nylig nedkom med, engang ad åre vil trække læger til.

Mindst otte af kommunens læger går inden for de næste par år på pension, mens 15 læger som minimum har lukket og slukket inden for fem år. Men ingen yngre almenmedicinere står klar i kulissen til at tage over.

Klinikkerne har derfor indledt et samarbejde, der skal gøre det attraktivt for især yngre almenmedicinere nu og her at lade sig ansætte i en praksis, enten som vikar eller på deltid. Og lokkemidlet er ikke alene fleksibilitet og herlighedsværdi.

Regionen er villig til at betale 5.000 kr. om dagen, og det bliver vi også nødt til at tilbyde Lars Skovfoged, en af initiativtagerne bag ’Læger på Toppen’

”Vi har givet hinanden håndslag på, at vi vil matche de lønninger, som tilbydes i regionsklinikkerne. Regionen er villig til at betale 5.000 kr. om dagen, og det bliver vi også nødt til at tilbyde. Vi går fuldt ind i konkurrencen – ellers har vi ikke en chance. Vi slås jo om de samme læger”, siger Lars Skovfoged, en af initiativtagerne bag ’Læger på Toppen’.

Udover at trække yngre læger til, er målet med initiativet også at aflaste de ældre læger. Rationalet er, at hvis der ingen ældre læger er tilbage, er der heller ikke yngre læger, der har lyst til at overtage praksis. Og derfor skal de ældre aflastes, så de får lyst til at blive lidt længere. Som for eksempel 65-årige Lars Skovfoged selv, der oplevede en stor forandring, da han fik en aflastningskompagnon og gik fra en fem- til en firedags-uge i sin praksis.

”De kan få det, som de vil”

Lars Skovfoged slår på vigtigheden af, at de involverede lægepraksis skal kunne tilbyde noget mere og bedre end regionsklinkkerne.

”Hos os har de yngre almenmedicinere muligheder for at afprøve forskellige praksisformer. De kan blive vikar i en kortere eller længere periode - selv blot et halvt års vikariat vil være muligt. Eller de kan ansættes på deltid. Vil de aflaste en sololæge? Eller vil de foretrække at arbejde i en femmandspraksis? Ja, de kan stort set få det, som de vil have det”, siger Lars Skovfoged.

’Læger på Toppen’ er fortrøstningsfulde derved, at en nylig undersøgelse fra Forum for Yngre Almenmedicinere viste, at kun under en procent af de kommende praktiserende læger ønsker ansættelse i en regionsklinik, men at de derimod ønsker at blive en del af en almindelig praksis med mulighed for at sparre med kolleger.

Samarbejdet ’Læger på Toppen’, der for alvor tog form i november, kan ifølge Lars Skovfoged bedst beskrives som et udvidet klyngesamarbejde: ”Det er et økonomisk fællesskab og et vikarbureau, men vi vil også iværksætte fælles kvalitetssikring”, forklarer Lars Skovfoged.

Den 20. maj holder folkene bag initiativet et åbent hus-møde med Frederikshavn Kommune, hvor yngre almenmedicinere med ægtefæller inviteres rundt for at bese forskellige praksisformer, ligesom de vil blive introduceret til Frederikshavn kommune, og de muligheder denne har for at skaffe job til eventuel kæreste og ægtefælle.