Skip to main content

Novo Nordisk Fonden fremmer mulighederne for klinisk forskning

Et nyt forskningsprogram fra Novo Nordisk Fonden tilbyder samlet 60 millioner kroner til speciallægers kliniske forskningsinitiativer. Det er en god start til at forbedre behandlingen af danske patienter, mener overlæge.

Anders Perner er overlæge på Intensiv Terapiklinik på Rigshospitalet. Foto: Rigshospitalet
Anders Perner er overlæge på Intensiv Terapiklinik på Rigshospitalet. Foto: Rigshospitalet

Kristine Buske Nielsen, krn@dadl.dk

13. jun. 2017
3 min.

Speciallæger med gode idéer til kliniske forsøg, som er uafhængige af medicinalindustrien, har nu bedre muligheder for at forske. Novo Nordisk Fonden har netop oprettet et nyt klinisk forskningsprogram, der støtter forsøg, som sigter mod at udvikle nye behandlingsmetoder eller forbedre eksisterende. Det kan for eksempel være et studie, der undersøger, om en korsbåndsskade i knæet bedst behandles med en operation eller ved hjælpe af fysioterapi og genoptræning.

Programmet hedder ”Investigator-initierede kliniske forsøg”, fordi fonden støtter lægernes egne idéer. Studier med industrielle/kommercielle formål kan derfor ikke opnå støtte.

”Novo Nordisk Fonden ønsker med det nye program at forbedre behandlingen af patienter gennem udvikling af f.eks. ny medicin, ny kirurgi og ny diagnostik for at sikre den bedste kvalitet i behandlingen af patienter,” siger Niels-Henrik von Holstein-Rathlou, Head of Research and Innovation Grants i Novo Nordisk Fonden i en pressemeddelelse.

I april bragte Ugeskriftet et debatindlæg fra en række overlæger, der var utilfredse med de ringe muligheder for at forske i kliniske forsøg, som ikke har kommercielle formål. En af de læger er Professor, overlæge og ph.d. Anders Perner, Intensiv Terapiklinik, Rigshospitalet.

Han ser det nye forskningsprogram som en rigtig god nyhed.

”Det er nærmest filantropisk. Alle de behandlinger vi giver til patienter, som der umiddelbart ikke er kommerciel interesse for, bliver som udgangspunkt ikke testede til bedste standard. Flere og flere fonde, selv de offentlige fonde, øremærker midlerne til specifikke patientgrupper, og det er med til at øge uligheden i sundheden. Derfor er det fantastisk, at Novo Nordisk Fondens forskningsprogram er så bred, og at det kun er kvalitet, der tæller”, siger Anders Perner.

Fordobling i midler

Det er kun speciallæger fra danske hospitaler, der kan ansøges om bevillingerne, som ligger på 5-20 millioner. Og med den samlede pulje på 60 millioner kroner til kliniske forskningsmidler, påpeger Anders Perner, at det potentielt kan betyde, at kun tre forskningsprojekter får støtte. Alligevel ser han Novo Nordisk Fondens nye forskningsprogram som en rigtig god start.

”Det er et godt signal at sende til staten og andre fonde. Jeg har kigget på, hvor meget der bliver brugt af offentlige midler til store kliniske forsøg, og det er i omegnen af 60 millioner om året samlet fra Staten og Danske Regioners medicinpulje. Så det her er faktisk en fordobling”, siger Anders Perner, der ser initiativet som en rigtig god mulighed for danske speciallæger, der ønsker at lave klinisk forskning.

”Helt konkret betyder det, at vi kan lave flere gode forsøg og forbedre behandlingen af danske patienter. Og så betyder det forhåbentligt, at vi kan få styrket den del af forskningen, der handler om kliniske forsøg, og generelt forbedre kompetencerne inden for det forskningsområde”, siger Anders Perner.

Første runde for indsendelse af ansøgninger startede den 8. juni, og der kan sendes ansøgninger indtil den 21. september. Samlet uddeles der op til 60 mio. kroner til kliniske forskningsstudier.

Læs også: Kliniske forsøg redder og forbedrer liv

Læs også: Uafhængig forskning reder og forbedrer liv